Σχέδιο που Προβλέπει Διαχωρισμό Δραστηριοτήτων και Πωλήσεις Προωθεί το ΥΠΕΝ για την ΛΑΡΚΟ

Σχέδιο που Προβλέπει Διαχωρισμό Δραστηριοτήτων και Πωλήσεις Προωθεί το ΥΠΕΝ για την ΛΑΡΚΟ
energia.gr
Παρ, 27 Σεπτεμβρίου 2019 - 18:09

Η αναβίωση του σχεδίου του 2014, που προέβλεπε το διαχωρισμό των παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως ορυχεία, εργοστάσιο κλπ, και την πώλησή τους μέσω δύο ανεξάρτητων διαγωνισμών, αποτελεί, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, την πιο πρόσφορη λύση για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Ναυτεμπορική που υπογράφει ο Κώστας Δεληγιάννης, προϋπόθεση για την εφαρμογή της είναι να δώσει το πράσινο φως η Κομισιόν, στις επικείμενες διαπραγματεύσεις που θα διεξαγάγει η ελληνική πλευρά για το θέμα με την Επιτροπή. «Αν συμφωνήσουν, θα "αγοράσουμε" το σχέδιο αμέσως», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, επιδίωξη του υπουργείου είναι να βρεθεί μια λύση που να θωρακίζει νομικά το εγχείρημα έναντι των αποφάσεων του Ευρωδικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Παράλληλα, η εν λόγω φόρμουλα θα πρέπει να μη «σακατεύει» τη βιομηχανία, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί υπό το νέο ιδιοκτησιακό της καθεστώς.

Το σχέδιο του ΥΠΕΝ προβλέπει να τεθεί η βιομηχανία υπό εκκαθάριση, ώστε να απαλλαγεί από τα οικονομικά βάρη, δίνοντας τη θέση της σε δύο ξεχωριστές εταιρείες (για τα ορυχεία και το εργοστάσιο αντίστοιχα). Η εκχώρηση των δύο εταιρειών θα γίνουν μέσω ανεξάρτητων διαγωνισμών, οι οποίοι ωστόσο θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα. Έτσι, στην περίπτωση που υπάρχει κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής, θα μπορεί να διεκδικήσει και τα δύο assets, ώστε η βιομηχανία να συνεχίσει τη δραστηριότητά της. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα υπογράψουν νέες συμβάσεις με τον καινούργιο επενδυτή.

Η ξεχωριστή πώληση των παγίων είχε δρομολογηθεί το 2014, έχοντας λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν, ωστόσο η διαδικασία ματαιώθηκε με την αλλαγή τότε της κυβέρνησης. Όπως αναφέρουν οι πηγές του υπουργείου, η πρόταση δεν είναι ακόμη πλήρως επεξεργασμένη, με δεδομένο ότι το θέμα της ΛΑΡΚΟ πέρασε στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Ωστόσο, στόχος είναι να επιταχυθούν οι διαδικασίες, ώστε να τεθεί όσο το δυνατόν συντομότερα επί τάπητος με τις Βρυξέλλες.

Την εξυγίανση της βιομηχανίας θα αναλάβει το νέο διοικητικό δίδυμο που παίρνει τα ηνία της, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ έχει καταλήξει στον Χρήστο Κυριαζή, πρώην αντιπρόεδρο του ΣΕΒ, για τη θέση του προέδρου, και τον Σπύρο Τζίτζο, επί χρόνια στέλεχος επιχειρήσεων του εξορυκτικού κλάδου, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, πρώτο μέλημα της νέας διοίκησης είναι να αποτυπώσει την κατάσταση της επιχείρησης, την οποία βαραίνουν πέντε σημαντικά προβλήματα.

Έτσι, πέρα από την απουσία περιβαλλοντικών αδειών και το γεγονός ότι δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό από το 2015, ένα ακόμη «μέτωπο» για τη βιομηχανία είναι τα χρέη προς τη ΔΕΗ, τα οποία στο τέλος του Ιουνίου ανέρχονταν σε 329 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της επιχείρησης, έναντι 313,4 εκατ. στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Παράλληλα, εκκρεμεί το θέμα των κρατικών ενισχύσεων της περιόδου 2008-2011, οι οποίες αγγίζουν πλέον τα 160 εκατ. ευρώ και έχουν κριθεί παράνομες, με συνέπεια να πρέπει να ανακτηθούν.

Την ίδια ώρα, η βιομηχανία δεν αγοράζει ως οφείλει δικαιώματα για τις ποσότητες CO2 που εκπέμπει. Επομένως, αν αποφάσιζε πλέον να ακολουθήσει στο καθεστώς που διέπει όλες τις βιομηχανίες, λόγω της μη συμμόρφωσης ετών, θα έπρεπε να πληρώσει για δικαιώματα υπέρογκες προσαυξήσεις. «Ίσως να έπρεπε να καταβάλει ακόμη και 100 ευρώ τον τόνο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη του υπουργείου. 

Την εξυγίανση της βιομηχανίας θα αναλάβει το νέο διοικητικό δίδυμο που αναλαμβάνει τα ηνία της, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ έχει καταλήξει στον Χρήστο Κυριαζή, πρώην αντιπρόεδρο του ΣΕΒ, για τη θέση του προέδρου, και τον Σπύρο Τζίτζο, επί χρόνια στέλεχος επιχειρήσεων του εξορυκτικού κλάδου, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.