Στη Δυτική Μακεδονία ταξίδευσε το Σαββατοκύριακο ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, όπου είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς, δημάρχους, συνδικαλιστές και εργαζόμενους, πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στη συγκρότηση ενός σχεδίου για την ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα, μετά την απολιγνιτοποίηση.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός, με το υφιστάμενο πρόγραμμα, έπρεπε τουλάχιστον έξι μονάδες να κλείσουν σταδιακά έως το τέλος της επόμενης 10ετίας. 

«Φαντάζομαι ότι η ΔΕΗ και η τοπική κοινωνία θα έχουν κάνει μια προετοιμασία. Αν δεν έχει γίνει θα πρέπει να γίνει», δήλωσε, τονίζοντας ότι υπάρχουν πόροι ανεκμετάλλευτοι και ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να αποδοθεί το Τέλος που οφείλεται στην τοπική κοινωνία από το 2014 και μετά, το οποίο είναι πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Θωμά, η προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως και το προσωπικό της ΔΕΗ.

Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΔΕΗ, στον ΑΗΣ Καρδιάς, ανέφερε ότι πρώτο θέμα στην ατζέντα του υπουργείου είναι η «να κάνουμε πιο δίκαιη την απολιγνιτοποίηση και τη δίκαιη μετάβαση».

Ο κ. Θωμάς μετά την επίσκεψη σε σταθμούς, ορυχεία αλλά και στην υπό κατασκευή μονάδα «Πτολεμαΐδα V» ανέφερε ότι στόχος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα εθνικό σχέδιο - με τη συνεργασία των υπουργείων Ενέργειας, Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εξωτερικών αλλά και μαζί με τους θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής και τους εργαζόμενους – για την αξιοποίηση των πόρων και του ανθρωπίνου δυναμικού της Δυτικής Μακεδονίας. Επεσήμανε παράλληλα, ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην απειληθούν θέσεις εργασίας Όπως τόνισε η περιοχή μαστίζεται από ανεργία και χρειάζεται άμεση βοήθεια και περισσότερα κονδύλια. Όπως ανέφερε μιλώντας στους εργαζόμενου, η κυβέρνηση δεσμεύεται για το προσωπικό, ωστόσο ξεκαθάρισε πως ο λιγνίτης είναι ασύμφορος, έχει ξεφύγει οικονομικά και αυτό «πρέπει να το διαχειριστούμε».

Σχετικά με το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων σημείωσε ότι πρέπει πρώτα η η ΔΕΗ να καταθέσει το επιχειρηματικό της σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε, πρέπει να στηριχθούν καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως η ανάπτυξη των τεχνολογιών υδρογόνου.

Βεβαίως, το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά άλλες 41 ευρωπαϊκές περιοχές, οι οποίες θα αναζητήσουν κονδύλια από το ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης” το οποίο θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις στις λιγνιτικές και ανθρακικές περιοχές της Ευρώπης, προκειμένου να μην καταρρεύσουν κοινωνικά και οικονομικά.