Η αποκάλυψη του επικεφαλής της Εθνικής Αεροναυτικής & Διαστημικής Διοικήσεως των ΗΠΑ (NASA), δρος Τζιμ Γκρην, ότι επίκειται η ανακάλυψη Ζωής στο υπέδαφος του πλανήτη Αρεως αποσκοπεί ασφαλώς στην προετοιμασία της παγκοσμίου κοινής γνώμης για το συνταρακτικό αυτό γεγονός. 

Η NASA αναμένεται το προσεχές έτος να πραγματοποιήσει διατρήσεις βραχώδους εδάφους στον Αρη, τ’ απολιθώματα των οποίων θα σταλούν στη Γη προς μελέτη κι ανάλυση. Εν συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, θα αποσταλεί στον Αρη ένα αυτόματο «Ρόβερ», το Μάρτιο του 2021. Τ’ όχημα καταλλήλως εξοπλισμένο θα πραγματοποιήσει διατρήσεις μέχρις βάθους 2,5 μέτρων στο έδαφος του Αρεως. Θα συλλέξει απολιθώματα που θα τ’ αναλύσει στο ενσωματωμένο εργαστήριο.

Υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες από σχετικές έρευνες προηγουμένων αποστολών στον Άρη, ότι η επί τόπου έρευνα θα αποκαλύψει ίχνη ζωής που κάποτε ευδοκιμούσε στο γειτονικό μας πλανήτη έστω κι υπό διαφορετική μορφή απ’ ό,τι στη Γη.

Εξάλλου, ο επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος «ΣΠΑΙΗΣ Χ» του «διαστημικού επιχειρηματία» Ελον Μασκ ετοιμάζεται για μη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη το 2022.

Το «σοκ» από τυχόν επιστημονική επιβεβαίωση ότι υπήρξε μία μορφή ζωής του Αρεως, αναμένεται ισχυρό καθώς θα κλονίσει πολλά στερεότυπα και ίσως αλλάξει τον τρόπο του σκέπτεσθαι επί της ενίοτε παραλογιζομένης ανθρωπότητος.

Εν πρώτοις, η Γένεση της Βίβλου πρέπει να διευρυνθή ως Θεϊκή πράξις που άλλωστε περιέχεται επιστημονικώς και στην «Μεγάλη Έκρηξη» (Big Bang) που δημιούργησε το Σύμπαν προ δισεκατομμυρίων ετών. Η νέα επιστήμη της Αστροβιολογίας θα γαλβανίσει την ανθρώπινη φαντασία, μ’ αποτέλεσμα την μεγαλυτέρα προσπάθεια εντοπισμού άλλων «πολιτισμών» σε πλανήτες εκτός του ηλιακού συστήματος -ακόμη και την εποίκηση των, καθώς ο υπερπληθυσμός της Γης απειλεί το κλίμα της.

Φόρος τιμής οφείλεται στους πρωτοπόρους διανοητές που εστράφησαν στο διάστημα. Πρώτα, στον Γερμανό Ιωάννη Κέπλερ (1571-1630) που εκτός από την μελέτη του περί Αρεως, διετύπωσε τις τρεις μαθηματικές αρχές που διέπουν την κίνηση των Πλανητών. Κατόπιν, στον Πολωνό Νικόλα Κοπέρνικο (1473-1547) που απέδειξε την ελλειπτική τροχιά των πλανητών πέριξ του Ηλίου και την περιφορά της Γης, καταρρίψας το γεωκεντρικό σύστημα του Πτολεμαίου. Επειτα στο Γαλιλαίο Γαλιλέη (1564-1672) παρά την σφοδρή πολεμική των θεολόγων, που παρ’ ολίγον να τον στείλουν στην πυρά ως αιρετικόν, ο οποίος είπε το περίφημο «Και όμως κινείται» (η Γή περί τον άξονα της).

Τέλος, ν’ αναφέρουμε τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Τζων Κέννεντυ για την αποστολή «Απόλλων» στο φεγγάρι και νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στόχος του οποίου είναι ν’ αποστείλει κι αυτός αστροναύτες στη Σελήνη το 2024, εξήντα έτη μετά την πρώτη προσελήνωση, ως και τον Ρώσσο Γιούρι Γκαγκάριν που άνοιξε πρώτος τον ανταγωνισμό στο διάστημα το 1961.