Οι Μετοχές Εταιρειών Πράσινης Ενέργειας Ξεπερνούν σε Απόδοση Αυτές των Ορυκτών Καυσίμων

Οι Μετοχές Εταιρειών Πράσινης Ενέργειας Ξεπερνούν σε Απόδοση Αυτές των Ορυκτών Καυσίμων
του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου
Τετ, 2 Οκτωβρίου 2019 - 15:24

Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν σε μια στροφή από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρές μορφές ενέργειας ανταμείβονται πλουσιοπάροχα, καθώς οι μετοχές εταιρειών ηλιακής και αιολικής ενέργειας ξεπερνούν, με αυξανόμενο ρυθμό, σε απόδοση τις μετοχές 

εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως αναφέρουν σε πρόσφατο άρθρο τους οι Financial Times. Επίσης, οι μετοχές εταιρειών ΑΠΕ υπερέβησαν σε απόδοση αυτές των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2017 και το 2018, παρότι και οι δύο τομείς έκλεισαν πτωτικά το περασμένο έτος.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μετοχής του fund iShares Clean Energy, η οποία έχει αυξήσει την απόδοσή της κατά 32% μέχρι στιγμής το τρέχον έτος, ξεπερνώντας την μετοχή του πετρελαϊκού fund Vanguard Energy ETF, του οποίου η απόδοση έχει αυξηθεί μόνο κατά 1% (βλέπε διάγραμμα), αναφέρουν οι Financial Times.

Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας(ΑΠΕ)έχουν επωφεληθεί από την απότομη μείωση του κόστους της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει κάνει τις συγκεκριμένες μορφές καθαρής ενέργειας φθηνότερες σε σχέση με τον άνθρακα και το φυσικό αέριο σε ορισμένες χρονικές στιγμές σε πολλές αγορές ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance, το κόστος της ηλιακής ενέργειας έχει μειωθεί κατά 85% από το 2010, ενώ το κόστος της αιολικής ενέργειας έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 50%.

«Τα χαμηλά επιτόκια παγκοσμίως συμβάλλουν, επίσης, στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης έργων ηλιακής και αιολικής ενέργειας, που έχουν υψηλά προκαταβαλλόμενα (upfront),αλλά χαμηλά λειτουργικά κόστη», τόνισε η κα. Deirdre Cooper, η οποία διευθύνει το Investec Global Environment fund. «Η απανθρακοποίηση είναι η μεγαλύτερη επένδυση που ο κόσμος πρέπει να κάνει ποτέ σε καιρό ειρήνης και η καμπύλη αποδόσεων μάς δίνει ένα εξαιρετικά ελκυστικό περιβάλλον για να πραγματοποιήσουμε αυτή την επένδυση», πρόσθεσε η κα. Cooper.

Το ράλι των μετοχών καταγράφεται τώρα παρά την πτώση των παγκόσμιων επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, που προκλήθηκε από την μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων για έργα ΑΠΕ. Το επενδυτικό κλίμα παραμένει εν μέρει θετικό, επειδή ένας αριθμός μεγάλων οικονομιών έχουν προβεί σε πιο μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις ώστε να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές, αναμένοντας με αυτόν τον τρόπο την εξάλειψη της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

Ως γνωστό, ο τομέας των ΑΠΕ υποστηρίζεται από πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Μιλώντας στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας κ. Narendra Modi δεσμεύθηκε να διπλασιάσει το στόχο της χώρας του για τις ΑΠΕ, η οποία εξακολουθεί να βασίζεται στον άνθρακα για περισσότερο από το 50% της παραγόμενης ενέργειάς της, στα 450 GW έως το 2022, από τα περίπου 80 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ φέτος.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεσμεύτηκαν να επικαιροποιήσουν τους εθνικούς τους στόχους και να αυξήσουν το μερίδιο των ΑΠΕ στο 33%, 35% και 27%της ενεργειακής τους κατανάλωσης αντίστοιχα, μέχρι το 2030.