Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, επισκέπτεται σήμερα την Σαουδική Αραβία με σκοπό να επιδιώξει μια συνεννόηση ανάμεσα στην Μόσχα και το Ριάντ, όσον αφορά στην παραγωγή πετρελαίου και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα του, αλλά επίσης και σε μια απόπειρα να αξιοποιήσει την επιρροή του προκειμένου να μειώσει τις αποσταθεροποιητικές εντάσεις που πυροδοτεί η διένεξη του βασιλείου με το Ιράν. 

Η Σαουδική Αραβία, ηγέτιδα του ΟPEC και η Ρωσία, μολονότι δεν είναι μέλος του καρτέλ, συνεργάζονται στενά τα τελευταία χρόνια, για να περιορίσουν την προσφορά αργού ώστε να τονώσουν την τιμή του μαύρου χρυσού.

Καθώς η πιο πρόσφατη παράταση της μείωσης της παραγωγής, που αποφασίστηκε από τον OPEC+, λήγει στα τέλη Μαρτίου του 2020, το ζήτημα θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ Πούτιν, βασιλιά Σαλμάν και πρίγκιπα- διαδόχου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με τον ρώσο πολιτικό αναλυτή Φιοντόρ Λουκιάνοφ.

Μόσχα και Ριάντ και παρότι η Σαουδική Αραβία είναι, παραδοσιακά, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, εισήλθαν τα τελευταία χρόνια σε μια θεαματική προσέγγιση, στο πλαίσιο της οποίας ο Σαλμάν έγινε, τον Οκτώβριο του 2017, ο πρώτος σαουδάραβας μονάρχης στα χρονικά ο οποίος επισκέφθηκε την Ρωσία.

Ένα χρόνο αργότερα, ενώ ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βαλλόταν πανταχόθεν μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε θερμά τον πρίγκιπα -διάδοχο, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20. «Ασφαλώς θα συνεργαστούμε με την Σαουδική Αραβία και με τους άλλους εταίρους και φίλους μας στον αραβικό κόσμο, για να μηδενιστεί κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της πετρελαϊκής αγοράς», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αραβόφωνα τηλεοπτικά δίκτυα και μεταδόθηκε χθες, Κυριακή, παραμονή της άφιξής του, διαβεβαιώνοντας πως διατηρεί «πολύ καλές σχέσεις με τον βασιλιά, όπως και με τον πρίγκιπα διάδοχο».

(πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ)