Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψη του προέδρου Πούτιν, η οποία πραγματοποιείται μετά τις επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, για τις οποίες Ριάντ και Ουάσιγκτον κατηγορούν την Τεχεράνη, με την οποία η Μόσχα διατηρεί καλές σχέσεις. 

Μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Πούτιν και του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, οι δύο χώρες υπέγραψαν περίπου 20 συμφωνίες και συμβάσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αεροδιαστημική, τον πολιτισμό, την υγεία, την προηγμένη τεχνολογία και τη γεωργία.

Κεντρική θέση μεταξύ των συμφωνιών που υπεγράφησαν ήταν αυτή για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των λεγόμενων χωρών του ΟPΕC + - ήτοι του Οργανισμού Οργάνωσης Πετρελαιοεξαγωγών Χωρών συν άλλων 10 πετρελαιοπαραγωγών κρατών εκτός καρτέλ.

Η Μόσχα δεν είναι μέλος του ΟPΕC, αλλά έχει συνεργαστεί στενά με τον Οργανισμό ώστε να περιοριστεί η προσφορά αργού στις διεθνείς αγορές και οι τιμές να ανακάμψουν, μετά από την μεγάλη πτώση που είχαν σημειώσει το 2014, και η οποία είχε πλήξει σοβαρά τις οικονομίες της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Η συμφωνία της Δευτέρας επιδιώκει να "ενισχύσει τη συνεργασία ... και τη σταθερότητα της πετρελαϊκής αγοράς", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλάζιζ Μπιν Σαλμάν κατά την τελετή υπογραφής.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πούτιν και οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης τη "στρατιωτική και τεχνική συνεργασία" ανάμεσα στις δύο χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2017 Ρωσία και Σαουδική Αραβία είχαν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης ανοίγοντας το δρόμο για την αγορά, εκ μέρους του Ριάντ, των ρωσικών ισχυρών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Ωστόσο, η πώληση δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς η Σαουδική Αραβία επέλεξε τελικά να αγοράσει ένα αμερικανικό σύστημα.

Χθες, Δευτέρα, εξάλλου, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε, από το Ριάντ, ότι "η Ρωσία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη φιλικών και αμοιβαία επωφελών δεσμών με τη Σαουδική Αραβία".

Ο βασιλιάς Σάλμαν δήλωσε, από την πλευρά του, απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο: "Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Εξοχότητά σας για όλα όσα θα φέρουν ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη, θα αντιμετωπίσουν τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία και θα προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη".

Η Μόσχα και το Ριάντ, ένας παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ, έχουν κάνει μια εντυπωσιακή προσέγγιση τα τελευταία χρόνια, η οποία σηματοδοτήθηκε από την πρώτη επίσκεψη του βασιλιά Σάλμαν στη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2017.

Ένα χρόνο αργότερα, όταν ο πρίγκιπας Σαουδάραβας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δέχθηκε πυρά για τη δολοφονία του διαφωνούντος δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, ο Πούτιν έσπευσε να του δώσει το χέρι του κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής της G20, σε μία κίνηση που προκάλεσε πολλά σχόλια.