Ξεκίνησε η Διάθεση του Πετρελαίου Θέρμανσης- Τα Σχέδια της Κυβέρνησης για το Επίδομα

Ξεκίνησε η Διάθεση του Πετρελαίου Θέρμανσης- Τα Σχέδια της Κυβέρνησης για το Επίδομα
energia.gr
Τρι, 15 Οκτωβρίου 2019 - 09:17

Ξεκινά από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές, με χαμηλότερη τιμή σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Τα τελευταία στοιχεία υπαγορεύουν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί μεταξύ 1,02-1,05 ευρώ το λίτρο, ήτοι, μειωμένη κατά περίπου 11% συγκριτικά με την τιμή διάθεσης τον Οκτώβριο του 2018. 

 

Παράλληλα με τη διάθεση του πετρελαίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο καθεστώς για το επίδομα θέρμανσης, αλλά και την καταβολή του ποσού πριν από τα τέλη του έτους, έτσι ώστε να στηριχθούν οι οικογένειες που το έχουν περισσότερη ανάγκη, αλλά και για να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην αύξηση του κονδυλίου κατά 10 εκατ. ευρώ, φθάνοντας συνολικά στα 68 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται η αύξηση του βασικού ποσού του επιδόματος, καθώς και η θέσπιση πρόσθετων κριτηρίων προκειμένου το επίδομα να λάβουν τα νοικοκυριά με πραγματική οικονομική αδυναμία κάλυψης της δαπάνης και με αυξημένες ανάγκες για θέρμανση. Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης χορηγείται κάθε χρόνο σε χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας, βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμί, Open, εξήγησε ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία προκαταβολή του επιδόματος, αλλά όλοι όσοι βάλουν πετρέλαιο τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, θα λάβουν εντός του έτους το σύνολο του επιδόματος. Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη χαλάρωση των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να λάβουν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσο το δυνατό περισσότερα νοικοκυριά.

Εξ' άλλου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ), Γιάννης Αληγιζάκης είχε τονίσει, μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου, ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στα χρόνια της κρίσης μειώθηκε κατά 70% και πρότεινε ότι η καλύτερη λύση για την άρση αυτής της κατάστασης, θα ήταν να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο προϊόν. Έως ότου όμως δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ πρότεινε τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης σε όλες τις οικογένειες με εισόδημα έως 50.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

1. Αγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

2. Εγγαμοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

3. Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.