Πηγή Διαφωνιών ΡAE- ΕΛΕΤΑΕΝ η Γνωμοδότηση για τις Διαδικασίες Έκδοσης Αδειών Παραγωγής

Πηγή Διαφωνιών ΡAE- ΕΛΕΤΑΕΝ η Γνωμοδότηση για τις Διαδικασίες Έκδοσης Αδειών Παραγωγής
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 15 Οκτωβρίου 2019 - 17:15

Η γνωμοδότηση που προτίθεται να καταθέσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσον αφορά στο ζήτημα της απλοποίησης των διαδικασιών έκδοσης Αδειών Παραγωγής εκτιμάται, ευρέως, ότι θα εμφορείται από τις ίδιες θέσεις με εκείνες που παρουσίασε κατά τη φάση της διαβούλευσης. 

Η ολομέλεια της ΡΑΕ, αφού έλαβε τις παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων, εξέτασε το θέμα και έχει ήδη χαράξει τις κατευθύνσεις για τη σύνταξη της γνωμοδότησης που θα υποβληθεί προς το ΥΠΕΝ, στις οποίες εστιάζει σε δύο κύρια ζητήματα που απασχολούν τους φορείς των ΑΠΕ. Το πρώτο, είναι η πρόβλεψη να καταργείται αυτοδίκαια η άδεια παραγωγής, εάν δεν έχει ξεκινήσει το έργο σε 8- 10 χρόνια για τα αιολικά και στα 4-5 χρόνια για τα φωτοβολταϊκά. Οι φορείς αντιδρούν επειδή θεωρούν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται, κατά βάση, στις υπηρεσίες του Δημοσίου και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να τιμωρείται ο επενδυτής για καθυστερήσεις για τις οποίες δεν είναι ο ίδιος υπαίτιος.

«Η ιδέα αυτή αγνοεί τη σημερινή κατάσταση και τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις ΑΠΕ από το Κράτος. Με βάση αυτά, η ΡΑΕ όχι απλά πρέπει να αποσύρει την προταθείσα ιδέα, αλλά θα πρέπει να ζητήσει, επιπροσθέτως, την κατάργηση του παράλογου τέλους διακράτησης αδειών παραγωγής» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Ωστόσο, η θέση αυτή έρχεται σε αντιδιαστολή με τα όσα πιστεύει η ΡΑΕ, η οποία εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο χρόνος είναι επαρκής και ότι εάν δεν ισχύσει ένα τετοιο μέτρο, δεν θα μπορέσει να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος αλλά και θέσεις εγκατάστασης και συνεπώς δεν θα μπορεί να προσελκυστούν επενδυτές οι οποίοι θα δώσουν ώθηση για την επίτευξη των φιλόδοξων εθνικών στόχων.

Το δεύτερο, είναι η πρόταση της ΡΑΕ να καταργηθεί η υποχρέωση να προσκομίζεται από τον επενδυτή, μαζί με την αίτηση Άδειας Παραγωγής και πιστοποιητικό ανεμολογικών δεδομένων. Ορισμένοι  φορείς ΑΠΕ αντιδρούν στην κατάργηση, επειδή θεωρούν ότι μια παρόμοια εξέλιξη ενέχει τον κίνδυνο να υποβάλλονται σωρηδόν αιτήσεις για άδεια παραγωγής, δίχως επαρκή προετοιμασία και σοβαρότητα, τη στιγμή που πολλές εταιρείες έχουν διαθέσει κεφάλαια και χρόνο για τις αναγκαίες μετρήσεις.

Από την πλευρά της, η Αρχή κρίνει ότι η ενεργειακή μελέτη καθυστερεί τις αξιολογήσεις, γι΄αυτό και έχει σωρρευτεί υπερβολλικός αριθμός αιτήσεων στα γραφεία της.