Ενδιαφέρον Υπό Προϋποθέσεις της Enel Green Power για Επενδύσεις στην Ελλάδα

Ενδιαφέρον Υπό Προϋποθέσεις της Enel Green Power για Επενδύσεις στην Ελλάδα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 16 Οκτωβρίου 2019 - 17:41

Mεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύει η  Enel Green Power για επενδύσεις, ιδίως στην αποθήκευση ενέργειας, στην Ελλάδα, υπό την αίρεση ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό ανέφερε, χθες, στους εκπροσώπους του Τύπου, στο περιθώριο των εγκαινίων των αιολικών πάρκων 

της εταιρείας, στον Καφηρέα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αντόνιο Καμισέκρα. Ο κ. Καμισέκρα, έστειλε, εμμέσως πλην σαφώς, το μήνυμα ότι η Enel Green Power θεωρεί τη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό, αλλά και ότι εφόσον το επιτρέψει το νέο θεσμικό πλαίσιο, ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας.

Θυμίζουμε ότι το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας αιωρείται στον αέρα από την περίοδο υπουργίας Σταθάκη και ότι σήμερα, τόσο η Ρυθμιστική  Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζονται το κατάλληλο πλαίσιο που θα είναι έτοιμο το 2020, με το μόνο σκέλος του πλαισίου που έχει ολοκληρωθεί να αφορά στα μικρά συστήματα αποθήκευσης, ήτοι, μέχρι 30 kVA, σε συνδυασμό με συστήματα αυτοπαραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει κάνει αποδεκτά αιτήματα ενεργειακού συμψηφισμού από αυτοπαραγωγούς, για φωτοβολταϊκούς αλλά και σταθμούς λοιπών τεχνολογιών, με χρήση συστημάτων αποθήκευσης, που αφορούν στο Διασυνδεδεμένο και μη Σύστημα.

Χθες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enel Green Power κατέστησε σαφές πως εάν αν η κυβέρνηση επιθυμεί να αυξήσει το ποσοστό της στο 35% από 31% που είναι σήμερα, για το σύνολο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, θα πρέπει απλοποιήσει περαιτέρω το ισχύον πλαίσιο αδειοδοτήσεων.

«Το κόστος χρήσης μιας τεχνολογίας, ύστερα από χρόνια από τότε που υπέβαλες την αίτηση, αυξάνεται για δύο λόγους. Αφενός επειδή θα έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και αφετέρου επειδή, όσο πιο παλαιό είναι, τόσο λιγότερες ποσότητες ενέργειας παράγονται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμισέκρα και πρόσθεσε: «Αν η Ελλάδα θέλει να επιτύχει τους στόχους της, πρέπει να εργαστεί πάνω στο ρυθμιστικό πλαίσιο».

Σε ερώτηση για το εάν η εταιρεία του αποσκοπεί σε συνεργασία με την ΔΕΗ, στο τομέα των ΑΠΕ, απάντησε ότι όταν γνωστοποιηθεί το business plan της Επιχείρησης, θα υπάρξει σχετική τοποθέτηση από την Enel Green Power.

Ο ίδιος, χαρακτήρισε το έργο στον Καφηρέα, ως ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη, σαν “σύμβολο της επιμονής”, ενώ κατέληξε, λέγοντας πως η εταιρεία δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέας επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, αφού «ακόμη και σε καιρούς κρίσης, οι ΑΠΕ αποτελούν ένα καταφύγιο για τα κεφάλαια», όπως είπε.