Έχει προηγηθεί αντίστοιχη σύσκεψη με τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ πριν ένα μήνα. Και ο ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕ αποδέχθηκαν ότι η μελέτη στην τελική της μορφή και τα αποτελέσματα που παρουσιάζει είναι απολύτως σωστά», αναφέρει σε αποκλειστική του δήλωση στο Energia.gr o Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, κ. Αντώνης Κοντολέων.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κοντολέων, «αναφορικά με το κόστος του ΛΠ3, μάλιστα, στη συνάντηση με τη ΡΑΕ, προέκυψε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος του redispatching που ήταν περίπου 280 εκατ. ευρώ το 2023. Άρα το συνολικό κόστος του ΛΠ3 ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ το 2024.
Με το πέρας της συνάντησης (διάρκειας 2μιση ωρών) συμφωνήθηκε να προχωρήσει η μελέτη σε βάθος ανά συμμετέχοντα, και ειδικότερα τους καθετοποιημένους», καταλήγει ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ.
Όπως είχε γράψει το Energia.gr στις 27 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της ένωσης της ενεργοβόρου βιομηχανίας, σε επιστολή του, στις 19 Μαρτίου, προς τον Αντιπρόεδρο της ΡΑΑΕΥ κ. Δ. Φούρλαρη, υπάρχει στρατηγική χειραγώγησης της αγοράς ηλεκτρισμού από τους μεγάλους καθετοποιημένους παίκτες, επικαλούμενος τη μελέτη της Grant Thorton για την περίοδο Ιανουάριος 2023- Νοέμβριος 2024. Όπως ανέφερε, η μελέτη επισήμαινε ότι οι προμηθευτές προχωρούν σε συνεχώς αυξανόμενες υπερδηλώσεις φορτίου από τον Ιούνιο του 2023 συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Επίσης, ζητούσε να διενεργηθεί μελέτη, η οποία θα αναδείξει ποιοι μεγάλοι παίκτες ακολουθούν συστηματικά αυτή την πολιτική.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντολέοντα, η υπερδήλωση του φορτίου σε επίπεδο 5% -7.5% έχει ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση υψηλότερων τιμών στη χονδρεμπορική αγορά. Ως υπεύθυνους θεωρεί τους καθετοποιημένους παίκτες γιατί, όπως τονίζει, αυτοί ως ξέχωρη κατηγορία προμηθευτών μόνο έχουν προφανές όφελος από την αύξηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.