Ο γενικός γραμματέας του ευρωπαϊκού συμβουλίου για την γεωθερμία Philippe Dumas, μιλώντας πριν λίγες ημέρες σε ιταλικό κανάλι για τις επικείμενες προκλήσεις, τόνισε πως η γεωθερμία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε χώρες όπου μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν ορυκτά καύσιμα, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Σημείωσε δε, πως την επόμενη δεκαετία θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της γεωθερμίας. Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού τόνισε πως στις χώρες αυτές, η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να υποστηρίξει μια μετάβαση που να εγγυάται τις θέσεις εργασίας. 

Σημείωσε πως είναι επίσης πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν νέοι και καινοτόμοι μηχανισμοί χρηματοδότησης που θα έθεταν τους πολίτες στο επίκεντρο της μετάβασης, ενώ υπογράμμισε πως η γεωθερμία μπορεί να επιφέρει ριζικές αλλαγές στην οικονομία. «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από βιομηχανίες και τοπικές επιχειρήσεις - στην Τοσκάνη χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπύρας και τυριού», ανέφερε και επεσήμανε πως «για να συμβεί η μετάβαση στην καθαρής ενέργειας θα πρέπει να αλλάξουμε το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης και οι άνθρωποι είναι σημαντικοί παράγοντες αυτής της αλλαγής».

Στην Ιταλία, η Enel Green Power ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα γίνουν επενδύσεις για την ανάπτυξη της γεωθερμίας, ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα, προχωράει η υλοποίηση του σχεδίου Eden στην Κορνουάλη καθώς εξασφάλισε την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Τόσο το συμβούλιο της Κορνουάλης, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχουν το μεγαλύτερο μέρος των 16,8 εκατομμυρίων λιρών που απαιτούνται για την εκκίνηση του γεωθερμικού έργου. Ο συνιδρυτής του έργου Eden, Sir Tim Smit είπε ότι το γεωθερμικό έργο ήταν το μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός για το Eden. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «μόλις εγκατασταθεί, το εργοστάσιό μας θα παράσχει αρκετή ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα για ολόκληρο τον τόπο. Παράλληλα, ο Guy Macpherson-Grant, διευθύνων σύμβουλος της EGS Energy, μιας ομάδας που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη της γεωθερμίας και συνεργάζεται με την Eden, τόνισε ότι «η γεωλογία του νομού είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας που θα είναι και οικονομικά αποδοτική».

Από την πλευρά του, ο Bob Egerton από το συμβούλιο της Κορνουάλης δήλωσε πως «με την παροχή ισχυρής υποστήριξης και την επένδυση σε εναλλακτικές μορφές ανανεώσιμης ενέργειας, πρωτοπορούμε στην αξιοποίηση των μοναδικών περιουσιακών στοιχείων της Κορνουάλης προς όφελος των κατοίκων και των επιχειρήσεων μας.Η γεωθερμική ενέργεια προωθεί την Κορνουάλη και τις νήσους Scilly ως περιοχή με ''καθαρή ανάπτυξη'' και δείχνει ότι η προσέγγισή μας για το μέλλον της Κορνουάλης διαμορφώνεται γύρω από τη μετάβαση σε μια οικονομία που τροφοδοτείται από καθαρή ενέργεια».

Η καθαρή ενέργεια σύμφωνα με τους αναλυτές θα επεκταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η αλλαγή τονίζουν είναι απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.