αποσκοπεί να της δώσει τη δυνατότητα, στο εγγύς μέλλον, να αναπληρώσει μέρος του κύκλου εργασιών που έχει απωλέσει, εξαιτίας της κάθετης μείωσης, τα τελευταία χρόνια, του μεριδίου της στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι καταναλωτές μπορούν να συνάπτουν συμβόλαια φυσικού αερίου στα κατά τόπους καταστήματα της ΔΕΗ σε Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, καθώς και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας όπου υπάρχουν δίκτυα του καυσίμου, ενώ προβλέπεται, προσεχώς και η δυνατότητα στους πελάτες να συνάπτουν συμβόλαια από τηλεφώνου.
Η είσοδος της ΔΕΗ στο φυσικό αέριο έγινε με την προσφορά οκτώ οικιακών και επαγγελματικών προγραμμάτων, σε ορισμένα από τα οποία προβλέπονται εκπτώσεις μέχρι και 23% σε σχέση με τη βασική χρέωση, ενώ ορισμένα προγράμματα δεν επιβαρύνονται με πάγιες χρεώσεις.
Η ΔΕΗ προετοίμαζε τη συμμετοχή της στην αγορά φυσικού αερίου από τον Απρίλιο του 2018, όταν είχε υποβάλει σχετική αίτηση και είχε λάβει από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την απαιτούμενη άδεια προμήθειας. Η δυνατότητα προσφοράς ανταγωνιστικών τιμών διευκολύνθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα, χάρη στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας καυσίμου της Επιχείρησης, με την εισαγωγή φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για την κάλυψη και των αναγκών των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει.
Στελέχη της ΔΕΗ ευελπιστούν ότι σε πρώτη φάση, η εμπλοκή της στην αγορά φυσικού αερίου θα ανακόψει το ρεύμα μετακίνησης υφιστάμενων πελατών της στους ιδιώτες παρόχους, προσφέροντάς τους ελκυστικά πακέτα ρεύματος και φυσικού αερίου, τα οποία και θα αντισταθμίσουν ένα μέρος των πρόσφατων αυξήσεων των τιμολογίων της.
Όμως, οι προσδοκίες για υψηλά έσοδα από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου κρίνονται περιορισμένες, εξαιτίας του ότι η εμπορική διείσδυση του καυσίμου στη χώρα μας βρίσκεται, ακόμη, σε χαμηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι οι παροχές φυσικού αερίου κινούνται, πανελλαδικά, στις 455.000, όταν οι παροχές ηλεκτρισμού φθάνουν στις 7,5 εκατ.
Με δεδομένο ότι η απελευθέρωση της αγοράς λιανικής φυσικού αερίου είναι πρόσφατη, η μετακίνηση των καταναλωτών είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Τα πράγματα να μεταβληθούν, ενδεχομένως, άρδην στα αμέσως επόμενα χρόνια, όταν επεκταθούν τα δίκτυα διανομής και σε άλλες περιοχές της χώρας. Έως το 2023 έχει προγραμματιστεί να έχει αποκτήσει πρόσβαση στο καύσιμο το 100% 18 αστικών κέντρων στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.