Κυβέρνηση και ΑΔΜΗΕ δεν Ευνοούν Νέα Παράταση του Διαγωνισμού για τους Σταθμούς Μετατροπής στο Κρήτη-Αττική

Κυβέρνηση και ΑΔΜΗΕ δεν Ευνοούν Νέα Παράταση του Διαγωνισμού για τους Σταθμούς Μετατροπής στο Κρήτη-Αττική
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 23 Οκτωβρίου 2019 - 19:49

Στις 31 Οκτωβρίου, λήγει, έπειτα από δύο παρατάσεις, η προθεσμία κατάθεσης προσφορών στο δεύτερο διαγωνισμό της λεγόμενης μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, που αφορά στους σταθμούς μετατροπής. 

Κυβέρνηση και ΑΔΜΗΕ είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν το διαγωνισμό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δεχτούν τυχόν αίτημα των υποψηφίων εταιρειών για νέα παράτασή του και τούτο επειδή μια νέα καθυστέρηση εγκυμονεί κινδύνους για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου και συνακόλουθα την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, αλλά και για την υποχρεωτική απόσυρση των παλαιών, ρυπογόνων, πετρελαϊκών μονάδων της νήσου.

Η ονομασία του έργου είναι «Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού για την Ηλεκτρική Διασύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2 x 500 MW)» και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, που ήλθαν σε γνώση του energia.gr., η ABB που έχει δημιουργήσει κοινοπραξία με την ελληνική εταιρεία Αρχιρόδον, προκειμένου να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, φέρεται να έχει ζητήσει νέα παράταση, με το αιτιολογικό ότι η διοίκησή της απαιτεί να της δοθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να εξετάσει όλες τις παραμέτρους του έργου και να καταλήξει στο εάν θα επιδείξει, τελικά, έμπρακτο ενδιαφέρον, ή όχι.

Με το ερωτηματικό αυτό να μένει, επί του παρόντος αναπάντητο, απομένουν οι έτεροι διεθνείς ενδιαφερόμενοι, που, σε σύμπραξη με τους εγχώριους εταίρους τους, εμφανίζονται πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τους σταθμούς μετατροπής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για τις συμπράξεις Siemens-ΤΕΡΝΑ και General Electric- Mytilineos.

Ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί από την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», που αποτελεί 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, και έχει αναλάβει να εκτελέσει το μεγαλόπνοο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Οι δύο σταθμοί μετατροπής θα δημιουργηθούν, ο μεν πρώτος στο Κέντρο Υψηλής Τάσης που βρίσκεται στη Λίμνη Κουμουνδούρου ο δε δεύτερος στο Ηράκλειο, στο Δήμο Μαλεβιζίου, με τους εκπροσώπους του οποίου είχαν χθες, Τρίτη, συνάντηση οι κ.κ. Χατζηδάκης και Μανουσάκης. Ο τελευταίος τοποθέτησε, με πρόσφατες δηλώσεις του, την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής στις αρχές του 2023.