Ο μεγιστάνας του πετρελαίου T. Μπουν Πίκενς, ο οποίος δώρισε πολλά εκατομμύρια δολάρια στην εκπαίδευση και την ιατρική έρευνα κατά τη διάρκεια της λαμπρής τροχιάς που διέγραψε στη ζωή του, απεβίωσε πλήρης ημερών, σε ηλικία 91 ετών, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους ο Νεότερος έπλεξε το εγκώμιο του Πίκενς, λέγοντας ότι υπήρξε "τολμηρός, ευρηματικός και τολμηρός".

"Ήταν επιτυχημένος και, το πιο σημαντικό, μοιράστηκε γενναιόδωρα την επιτυχία του με ιδρύματα και κοινότητες σε όλο το Τέξας και την Οκλαχόμα", πρόσθεσε ο τέως πρόεδρος, ενώ ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρέγκ Άμποτ χαρακτήρισε τον Πίκενς ως "έναν παθιασμένο άνθρωπο ο οποίος πάντα υπερασπίστηκε τις αρχές του στην πορεία του προς την επιτυχία".

Γεννημένος στο Χόλντενβιλ της Οκλαχόμα, το 1928, ο Πίκενς απέκτησε πτυχίο γεωλογίας και ακολούθησε τον πατέρα του, T. Μπουν Πίκενς τον Πρεσβύτερο, στην Phillips Petroleum.

Δεν πέρασε πολύς καιρός και εγκατέλειψε, απογοητευμένος, την εταιρεία. Δανείστηκε κεφάλαια και ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση, την Petroleum Exploration, μαζί με άλλους δύο συνεργάτες. Αργότερα δημιούργησε την Mesa Petrolum, εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Αμαρίλο του Τέξας, την οποία εισήγαγε στο χρηματιστήριο το 1964. Ύστερα από αρκετές περιπέτειες και αναποδιές ο Πίκενς έχασε τον έλεγχο της καταχρεωμένης Mesa, το 1996, και ίδρυσε την BP Capital Management, μια εταιρεία αντιστάθμισης κεφαλαίων (hedge fund), με αρχικό κεφάλαιο ένα δισεκατομμύριο δολάρια που δραστηριοποιήθηκε σε ενεργειακά προϊόντα και μετοχές που του απέφεραν κέρδη-μαμούθ. Το 2007, το περιοδικό Forbes εκτίμησε τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του Πίκενς στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και απέφευγε να χρησιμοποιεί τον όρο ""corporate raider," εν τούτοις υπήρξε τακτικός «παίχτης της αγοράς», πραγματοποιώντας μια σειρά, άλλοτε αποτυχημένων αλλά πάντα κερδοφόρων εξαγορών στην Gulf Oil, Unocal και Diamond Shamrock. Το 1986, ο Τ. Μπουν Πίκενς ο Νεώτερος, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική εταιρεία United Shareholders Association, η οποία κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των διοικήσεων μεγάλων επιχειρήσεων, εξαιτίας αυτού που ο ίδιος θεωρούσε ως κατάχρηση της θέσης τους.. "Αυτό που θέλω να πω δημόσια είναι ότι οι μέτοχοι είναι οι ιδιοκτήτες και τα μέλη των διοικήσεων οι υπάλληλοι", είχε δηλώσει την ημέρα που ανακοίνωσε την ίδρυση της USA. Όπως και πολλοί από τους παίκτες της αγοράς που συνηθίζουν να αναλαμβάνουν υψηλό ρίσκο, ο Πίκενς έφθασε σε μια καμπή όταν το 2016, το Forbes αναθεώρησε προς τα κάτω την καθαρή αξία της περιουσίας του, την οποία υπολόγισε στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ο ίδιος παρέμεινε ένας «αμετανόητος» δωρητής, προσφέροντας τεράστια ποσά στο κρατικό πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα από το οποίο αποφοίτησε.

Το ίδρυμά του έδωσε από 50 εκατομμύρια δολάρια στο Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον, και στο νοσοκομείο UT Southwestern, στο Ντάλας. Ακόμη, ο Πίκενς ένωσε τις δυνάμεις του με τον Γουόρεν Μπάφετ  και τον Μπιλ Γκέιτς, δεσμευόμενος να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του για φιλανθρωπικούς σκοπούς. "Πιστεύω ακράδαντα ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους γεννήθηκα, ήταν να κερδίζω χρήματα και να είμαι γενναιόδωρος με αυτά", είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του. Τον ενδιέφεραν, ακόμη και μιλούσε συχνά δημοσίως, οι άθλιες αντιλήψεις για τη ζωή και την εργασία, καθώς και οι ανθρώπινες σχέσεις.

Μεταξύ των αγαπημένων φράσεών του σύμφωνα με  την The Dallas Morning News ήταν:

«Να πηγαίνεις νωρίς στη δουλειά, να εργάζεσαι σκληρά και να φεύγεις αργά. Εργάσου οκτώ ώρες και κοιμήσου άλλες τόσες και βεβαιωθείτε ότι δεν θα είναι οι ίδιες οκτώ ώρες» και

«Να παίζεις σύμφωνα με τους κανόνες. Δεν είναι διασκεδαστικό να εξαπατάς τους γύρω σου».