Μπορεί ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός να Επηρεάσει την Πορεία της Απολιγνιτοποίησης;

Μπορεί ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός να Επηρεάσει την Πορεία της Απολιγνιτοποίησης;
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 24 Οκτωβρίου 2019 - 07:53

Την ώρα που στο ευρωκοινοβούλιο έχει ανοίξει μια συζήτηση σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020, στην Ελλάδα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης και το νέο περιβάλλον που διαμορφώνει. Μπορεί στις αρχές του μήνα 

να υιοθετήθηκαν στην έκθεση για το γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το οικονομικό έτος 2020 οι τροπολογίες των Ελλήνων ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Μαρίας Σπυράκη και Στέλιου Κυμπουρόπουλου για το ταμείο δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, ωστόσο ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο περικοπής των κονδυλίων συνοχής.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε περικοπές στα κονδύλια για περιφερειακή και κοινωνική συνοχή, απασχόληση των νέων, τεχνολογική ανανέωση, Horizon 2020, αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» τόνισε πριν λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η συζήτηση αυτή που εξελίσσεται στο ευρωκοινοβούλιο έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς αίτημα των ελληνικών δήμων στους οποίους αναμένεται να πέσει το βάρος της ενεργειακής μετάβασης, είναι να αυξηθούν οι πόροι. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα στο υπό συζήτηση αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία για την ένταξη των λιγνιτικών περιοχών σε νέο ειδικό καθεστώς του αναπτυξιακού νόμου. Σκοπός της προτεινόμενης τροπολογίας σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «είναι να διασφαλιστεί η δίκαιη μετάβαση των περιοχών της χώρας που η παραγωγική τους βάση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την λιγνιτική παραγωγή. Η ανάγκη επιτάχυνσης του σχεδίου που εκπόνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την τοπική κοινωνία, για τη “Δίκαιη Μετάβαση” και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, γίνεται σήμερα περισσότερο επιτακτική, ώστε το νέο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο που απαιτείται λόγω της κλιματικής κρίσης να μην δημιουργήσει νέες ανισότητες».

Μεγάλο βάρος βέβαια εκτός από την ηπειρωτική χώρα θα πέσει και στη νησιωτική. Ήδη στην Ευρώπη έχουν δημιουργηθεί πρωτοβουλίες για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης στα νησιά. Στις Βρυξέλλες, στις αρχές του μήνα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση φορέων που συμμετέχουν στο χρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό έργο “New Energy Solutions Optimised for Islands” (NESOI). Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, που συμμετέχει στο πρόγραμμα «στόχος είναι η κινητοποίηση επενδύσεων άνω των 100 εκατ. ευρώ σε έργα βιώσιμης ενέργειας, τα οποία απευθύνονται σε 2,400 κατοικίσιμα Ευρωπαϊκά νησιά έως το 2023, δίνοντας τους την ευκαιρία να ελέγξουν και δοκιμάσουν καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες και προσεγγίσεις με έναν οικονομικά ανταγωνιστικό τρόπο».

«Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα NESOI θα φέρει τις φιλοδοξίες της Ευρώπης για ενεργειακή μετάβαση ένα βήμα μπροστά, παρέχοντας στα νησιά εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη, ευκαιρίες συνεργασίας και σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης, προκειμένου να υλοποιήσουν συγκεκριμένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ επίσης θα συνεισφέρει στην κατασκευή και βελτίωση της ενεργειακής υποδομής υφιστάμενων εγκαταστάσεων, με στόχο τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας, και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, επιτρέποντάς τους να γίνουν οι μοχλοί της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Μετάβασης», τόνισε  ο συντονιστής του έργου NESOI, Andrea Martinez (SINLOC).