Σε μια εκδήλωση με έντονη παρουσία ειδημόμων από το χώρο της ενέργειας, του πρώην γ.γ. του ΥΠΕΝ, Μιχάλη Βερροιόπουλου και δημοσιογράφων, ο συγγραφέας ξεφύλλισε με τη βοήθεια του πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν ο καθηγητής Κώστας Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, (ΙΔΙΣ) και ο δημοσιογράφος του Energia.gr., Αδάμ Αδαμόπουλος, o οποίος συντόνισε τη συζήτηση, τα σπουδαιότερα κεφάλαια της τροχιάς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο διάβα της ιστορίας.
Το νέο βιβλίο του Κωστή Σταμπολή που κυκλοφορεί, ήδη, από τις Εκδόσεις “Αίολος”, φιλοδοξεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της πληροφόρησης που αφορά στην ενέργεια, κυρίως όμως στο πετρέλαιο, αλλά και στο να γίνει περαιτέρω αντιληπτός ο καίριος ρόλος ενός καυσίμου που καθόρισε όλο το φάσμα των πτυχών της ζωής μας, αφότου ανακαλύφθηκε, εξορύχθηκε και χρησιμοποιήθηκε, στις αρχές του 20ου αιώνα, συμβάλλοντας ουσιαστικά, στην εκβιομηχάνιση και στην τεχνολογική πρόοδο.
O συγγραφέας, ο οποίος άρχισε να ιχνηλατεί τους δρόμους του πετρελαίου, από επιστημονικής και δημοσιογραφικής σκοπιάς, εδώ και δεκαετίες τόνισε στην εισαγωγή του πως, σήμερα, το πετρέλαιο και ευρύτερα οι υδρογονάνθρακες, επηρεάζει καίρια, πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο φυσικό πόρο, τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, ενώ αποτελεί και παράγοντα γεωπολιτικής αστάθειας σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει εσχάτως κατά των ερευνών για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, κάνοντας λόγο για "ύποπτα συμφέροντα" που κρύβονται πίσω από αυτό, ενώ επεσήμανε και τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε διεθνές επίπεδο από ορισμένους κύκλους προκειμένου να πάψει η τραπεζική χρηματοδότηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.
"Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ακόμη και ο λιθάνθρακας, απαρτίζουν ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος και δεν είναι λογικό να ζητά κανείς την πλήρη απόσυρσή τους από αυτό", τόνισε ο ίδιος.
Στο βιβλίο του, ο Κωστής Σταμπολής αναδεικνύει τις κορυφαίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και συνδέονται με τους υδρογονάνθρακες, καθώς και τη μάχη για τον έλεγχο και εκμετάλλευση αυτών των βασικών ενεργειακών πόρων, σε μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης της οφέλειάς τους στην οικονομία και το περιβάλλον. Για τον ίδιο, η ένταση και η σφοδρότητα της μάχης για τον έλεγχό τους, παραπέμπει σε μια "πρωτοφανή οικονομική και πολιτική ομηρία", όπως γράφει χαρακτηριστικά.
Στον πρώτο τόμο του βιβλίου του Κωστή Σταμπολή, γίνεται αναφορά στην ανακάλυψη και την εκμετάλλευση των πετρελαίων στην Περσία και ευρύτερα στην Μέση Ανατολή, στην επικράτηση του ορυκτού έναντι της ηλεκτροκίνησης, στο ρόλο που διαδραμάτισε στην έκβαση δύο παγκοσμίων πολέμων, στην ανάδυση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, στις μεγάλες πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του ’70 και στην καθοριστική ανάδειξη του OPEC ως κεντρικού παίκτη της αγοράς.
Επίσης, ο συγγραφέας αφιερώνει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για το εάν η Ελλάδα έχει πετρέλαιο και πώς μπορεί να το αξιοποιήσει, καθώς αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και τη μείωση της εξάρτησής της από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Φίλης, προλογίζοντας το έργο του συγγραφέα, τόνισε πως το θεωρεί ως μακράν ό,τι πιο εμπεριστατωμένο έχει δημοσιευτεί για το πετρέλαιο, στην Ελλάδα. Ο κ. Φίλης υπογράμμισε πως το βιβλίο αποτελεί ένα χρηστικότατο οδηγό για το αύριο και ένα σπάνιο εκδοτικό γεγονός για τη χώρα μας, αφού, όπως είπε, δεν υπάρχει ανάλογη βιβλιογραφία στην ελληνική γλώσσα και κάλεσε όλους όσοι εμπλέκονται στον τομέα να το διαβάσουν.
Η επιτυχημένη εκδήλωση η οποία χαρακτηρίστηκε από πνεύμα ζωντανού διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, για όλο το εύρος των θεμάτων που άπτονται των υδρογονανθράκων και ευρύτερα της ενέργειας, ολοκληρώθηκε με την υποβολή ερωτήσεων και τοποθετήσεις από την πλευρά των παρευρισκομένων.