θα αγγίξει τις 63,5 TWh, με το 60% να παράγεται από ΑΠΕ και το υπόλοιπο 40% από μονάδες φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες στο συνέδριο που διοργάνωσε ο ιστότοπος energypress για την αποθήκευση ενέργειας και τις ΑΠΕ ο καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Ιωάννης Αναγνωστόπουλος η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται πως μέχρι το 2030 θα αγγίξει τις 63,5 TWh, με το 60% να παράγεται από ΑΠΕ και το 40% από μονάδες φυσικού αερίου. Ο κ. Αναγνωστόπουλος υπογράμμισε βέβαια πως για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης απαιτείται μια λεπτομερής μελέτη για να να εξακριβωθούν οι ανάγκες. Παράλληλα, η αντλησιοταμίευση, όπως είπε. αυτή τη στιγμή είναι η πιο συμφέρουσα εφαρμογή στον κόσμο. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Αμερική, η οποία τώρα προσπαθεί να αποτιμήσει τη συνεισφορά που θα έχει η αποθήκευση ενέργειας στα μελλοντικά συστήματα. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της τεχνολογίας των συσσωρευτών, καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει ο συνδυασμός τους με την τεχνολογία της αποθήκευσης και των υδροηλεκτρικών. Σε κάθε περίπτωση κατέληξε πως για να πετύχει τους στόχους του 2030 η πολιτεία θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα.
Από την πλευρά της, η διευθύντρια του τμήματος υδροηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κα Γιούλα Τσικνάκου χαρακτήρισε γενικόλογο το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα ως προς το σκέλος της αντλησιοταμίευσης τη στιγμή που παγκοσμίως προσφέρει 169GW, δηλαδή το 90% του συνολικού δυναμικού αποθήκευσης.
Στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Απόστολος Πάνος υπεύθυνος της λειτουργίας συστημάτων αποθήκευσης Ενέργειας της εταιρείας ENEL υπογράμμισε πως τα χαρακτηριστικά που καθιστούν ελκυστικές τις μπαταρίες είναι οι πολλαπλές εφαρμογές. Σημείωσε πως αποτελούν μια βοηθητική τεχνολογία προς το σύστημα ή στους παραγωγούς ΑΠΕ. Μπορούν επίσης να εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες και να συμμετάσχουν σε διαφορετικές αγορές ενέργειας. Η πιο σημαντική όμως λειτουργία είναι η διατήρηση της ασφάλειας του συστήματος. Ο κ. Πάνος είπε πως αυτή τη στιγμή είναι ασφαλές το σύστημα στην Ελλάδα, όμως με τη σταδιακή απόσυρση των μονάδων και την διείσδυση των ΑΠΕ οι μεταβολές θα είναι μεγάλες. Για αυτό το λόγο η αποθήκευση της ενέργειας είναι σημαντικός παράγοντας.
Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Σοφοκλής Μακρίδης χαρακτήρισε το υδρογόνο ως το μέλλον τόσο πανευρωπαϊκά, όσο και παγκοσμίως. Όπως είπε, μπορούμε να παράγουμε υδρογόνο πολύ εύκολα. Τόνισε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας, ενώ υπενθύμισε το ενδιαφέρον της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας για την παραγωγή υδρογόνου. Να σημειωθεί πως έργο ορόσημο αναφορικά με τις τεχνολογίες αποθήκευσης είναι ο υβριδικός σταθμός στην Τήλο. Ο σταθμός είναι σε εμπορική λειτουργία και αποτελείται από συσσωρευτές , μπαταρία, φωτοβολταϊκό και αιολικό πάρκο. Εγγυημένη ισχύς του σταθμού είναι τα 400KW.