Η Τουρκία Φιλοδοξεί να Αυξήσει τη Δυναμικότητα της Αιολικής Ενέργειας στα 20.000 Μεγαβάτ έως το 2023

Η Τουρκία Φιλοδοξεί να Αυξήσει τη Δυναμικότητα της Αιολικής Ενέργειας στα 20.000 Μεγαβάτ έως το 2023
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 28 Οκτωβρίου 2019 - 15:26

Η Τουρκία έχει θέσει ως στόχο να φθάσει τα 20.000 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος στην αιολική ενέργεια, έως το 2023, όπως δήλωσεπρο ημερών, ο Χακάν Γιλντιρίμ, Πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (TWEA), στο πρακτορείο Anadolu. Η ευνοϊκή γεωγραφική θέση της χώρας της παρέχει τη δυνατότητα 

να αυξήσει τη δυναμικότητα της αιολικής ενέργειας στα περίπου 48.000 μεγαβάτ, σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. "Σήμερα, η εγκατεστημένη αιολική ισχύς της Τουρκίας έχει υπερβεί τα 7.600 μεγαβάτ, με 3.500 ανεμογεννήτριες", ανέφερε ο κ. Γιλτιρίμ και πρόσθεσε: "Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εγχώριους πόρους για να αυξήσουμε το δυναμικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε πολύ υψηλά επίπεδα".

Ο ίδιος σημείωσε ότι η εγκατεστημένη αιολική ισχύς της Τουρκίας ανερχόταν, κατά μέσο όρο, στα 1.300-1.400 μεγαβάτ το 2016, προσθέτοντας πως " το επίπεδο αυτό μειώθηκε σε 495 μεγαβάτ το 2018 και στα 450 μεγαβάτ το 2019. Τα στοιχεία αυτά δεν είναι αποδεκτά. Θα πρέπει να αυξήσουμε τη δυναμικότητα κατά περίπου 1.000 μεγαβάτ ετησίως και θα πρέπει να αναθερμάνουμε τον ενθουσιασμό που υπήρχε για την αιολική ενέργεια, μια δεκαετία νωρίτερα".

Ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι οι επενδυτές στον αιολικό τομέα, τόσο εγχώριοι όσο και ξένοι, εμφορούνται από δύο βασικές προσδοκίες: "πρώτο, θέλουν να προβλέψουν τις δυνατότητες της χώρας και δεύτερο , θέλουν να δουν τα έργα τους να υποστηρίζονται οικονομικά, καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό".

"Οι μεγαλύτερες προσδοκίες για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές στον αιολικό τομέα, είναι ότι θέλουν να είναι σε θέση να προβλέψουν το τί μέλλει γενέσθαι στην επόμενη δεκαετία", υπογράμμισε ο επικεφαλής της TWEA. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν εξαρτήματα για ανεμογεννήτριες θεωρούνται, επίσης, επενδυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος τόνισε ότι οι κατασκευαστές θέλουν επίσης να προβλέψουν το πού θα έχει φθάσει η αιολική ενέργεια στα επόμενα δέκα χρόνια.

Επισήμανε, δε, ότι οι τράπεζες δεν διατηρούν καμία επιφύλαξη για να επενδύσουν στην Ανανεώσιμη Ενέργεια στη χώρα, στην οποία η αιολική ενέργεια κατέχει σημαντικό ρόλο. "Σήμερα, οι τράπεζες και οι επενδυτικοί οίκοι ελκύονται από τις ΑΠΕ, επειδή είναι ένα πεδίο που επηρεάζει θετικά την παγκόσμια οικονομία και θα διαμορφώσει τα δρώμενα στα προσεχή 15 χρόνια. "

Ο κ. Γιλντιρίμ παρατήρησε, ότι ο σχεδιασμός για το κόστος μαζικής παραγωγής ανέρχεται συνολικά σε 200 εκατ. ευρώ. "Έχουμε αρχίσει να κατασκευάζουμε τα περισσότερα από τα εξαρτήματα των ανεμογεννητριών στην Τουρκία", είπε και πρόσθεσε ότι μόνο ένα μικρό μέρος των εξαρτημάτων αυτών που χρησιμοποιούνται στην Τουρκία εισάγονται από το εξωτερικό και τούτο επιτρέπει στο κεφάλαιο να παραμείνει στην εγχώρια οικονομία.

Ο επικεφαλής της TWEA δήλωσε, ακόμη, ότι υπάρχουν νέες καινοτομίες στην τεχνολογία αιολικής ενέργειας προκειμένου να μειωθεί το κόστος, σημειώνοντας ότι το κόστος παραγωγής για μια μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας έπεσε στα 55 δολάρια για την αιολική, στα 45 δολάρια για την ηλιακή και στα 75 δολάρια για το φυσικό αέριο.