Αυξημένο θα είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης δίνοντας μια σημαντική ανάσα στα νοικοκυριά. Μέχρι στιγμής μάλιστα η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 1,043 ευρώ/ ανά λίτρο, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι ήταν 1,146 ευρώ /ανά λίτρο. Σύμφωνα με τις μέσες τιμές ανά νομό 

στις 28/10 παρατηρούνται οι εξής τιμές: οι νομοί Σάμου και Κυκλάδων κατέγραψαν την υψηλότερη τιμή του πετρελαίου Θέρμανσης, με 1,141 και 1,176, αντίστοιχα. Στην πρώτη ζώνη στην οποία ανήκουν οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας η υψηλότερη τιμή καταγράφηκε στο νομό Ευρυτανίας και συγκεκριμένα στα 1,093 ευρώ. Στη Β' Ζώνη (νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής) η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στο νομό Μαγνησίας με 1,087 ευρώ/ ανά λίτρο. Στη ζώνη Γ: (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου) υψηλότερη τιμή καταγράφηκε στο νομό Θεσπρωτίας με 1,113 ευρώ /ανά λίτρο. Στο νομό Αττικής δε το πετρέλαιο θέρμανσης βρισκόταν στα 1,024 ευρώ ανά λίτρο. Τέλος, στην τέταρτη ζώνη (Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων) στο νομό Κυκλάδων η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έφτασε τα 1,176.

Παραδείγματα

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το υπουργείο Οικονομικών φέτος θα είναι αυξημένο το επίδομα θέρμανσης, το οποίο ήταν 0,16 ευρώ /ανά λίτρο καλύπτοντας το 15% των αναγκών ενός νοικοκυριού. Φέτος εκτιμάται ότι η επιδότηση θα καλύψει το 50% των αναγκών. Βέβαια μένει να φανεί εάν οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, μέχρι την άνοιξη του 2020.

·    Έτσι νοικοκυριό χωρίς τέκνο στις Σέρρες θα λάβει 200 ευρώ επίδομα από 171, ενώ με ένα τέκνο 220 ευρώ αντι για 181 που έλαβε πέρσι.

·    Στη Θεσσαλονίκη, νοικοκυριό χωρίς τέκνο θα λάβει 144 ευρώ από 143 ευρώ, ενώ νοικοκυριό με ένα τέκνο θα δει μια ανεπαίσθητη μείωση, καθώς με τα περσινά δεδομένα θα έπαιρνε 159 ευρώ ενώ φέτος θα λάβει 158.

·    Στην Καλλιθέα, ένα νοικοκυριό χωρίς τέκνο θα λάβει 88 ευρώ από 75, ενώ με ένα τέκνο θα λάβει 97 από 85.

·    Τέλος, στη Ζάκυνθο νοικοκυριό χωρίς τέκνο θα λάβει 64 ευρώ από 55 και με ένα τέκνο 70 από 63 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών φέτος για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα. Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους. Το επίδομα θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στην σχετική εφαρμογή του TAXISNET, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα πρέπει να  πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.  Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.