H Εxxon τα Παρουσίαζε Όλα Ρόδινα - Κατηγορείται ότι Απέκρυβε Συστηματικά τους Κινδύνους από τις Επενδύσεις της στον Καναδά

H Εxxon τα Παρουσίαζε Όλα Ρόδινα - Κατηγορείται ότι Απέκρυβε Συστηματικά τους Κινδύνους από τις Επενδύσεις της στον Καναδά
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 30 Οκτωβρίου 2019 - 12:10

Η επένδυση της Exxon στις ασφαλτούχες άμμους του Καναδά ήταν απείρως πιο εκτεθειμένη στις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος από ό, τι είχε προηγουμένως υποστηρίξει η εταιρεία, σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων και το περιεχόμενο των emails που παρουσίασε η γενική

εισαγγελία της Νέας Υόρκης, την Δευτέρα, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στην υπόθεση κατά της Exxon που κατηγορείται για εξαπάτηση των μετόχων της.  

Η δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, εισήλθε, τώρα, στη δεύτερη εβδομάδα.

Οι καταθέσεις μαρτύρων και τα emails έδειξαν ότι η Exxon αναθεώρησε το κόστος των αερίων του θερμοκηπίου και το ενσωμάτωσε στα στοιχεία ενεργητικού της στον Καναδά, αμέσως μετά. Η ενημέρωση αυτή έγινε στο DataGuide, ένα έγγραφο εσωτερικού σχεδιασμού της εταιρείας, λίγο μετά αφότου ο διευθυντής του τμήματος διαχείρισης αερίων του θερμοκηπίου κοινοποίησε στους μετόχους, μια παρουσίαση που ανέφερε ότι η Exxon είχε "υπονοήσει", στις εκθέσεις της του 2014 για την Ενέργεια και το Κλίμα και τη Διαχείριση Ρίσκου, ότι ενσωμάτωσε το υπολογίζομενο κόστος του άνθρακα στην αξιολόγηση των επενδύσεών της. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Exxon, χρησιμοποίησε διαφορετικό αριθμό, ήτοι, το κόστος των αερίων του θερμοκηπίου!

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η ευθυγράμμιση των δύο αριθμών βασίστηκε στην πρόοδο που έχει επιτελεστεί, παγκοσμίως, για την αλλαγή του κλίματος και στην πρόβλεψη περί επίτευξης μιας διεθνούς συμφωνίας για τη ρύθμιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά όταν το έπραξε, η εταιρεία δεν ενημέρωσε τους μετόχους της για την αναθεώρηση και δεν εξέδωσε μια αλλαγή, ή διόρθωση για την προηγούμενη ενημέρωσή της.

Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς ισχυρίζεται ότι η Exxon εξαπάτησε τους επενδυτές και παραβίασε τη νομοθεσία Martin Act της Πολιτείας, χρησιμοποιώντας διαφορετικά νούμερα κλιματικού ρίσκου για τους δικούς της υπολογισμούς και για τους μετόχους.

Η Exxon δεν αρνείται το ότι χρησιμοποίησε διαφορετικά νούμερα, αλλά υποστηρίζει ότι χρησιμοποίησε εκείνο που αναφέρεται ως το αντιπροσωπευτικό κόστος του άνθρακα, για τον προσδιορισμό της μελλοντικής ζήτησης ενέργειας και των χωριστών δαπανών για τα αέρια θερμοκηπίου, προκειμένου για την αξιολόγηση των επενδύσεών της. Ο πετρελαϊκός κολοσσός ισχυρίζεται ότι αυτοί είναι διαφορετικοί υπολογισμοί και εμμένει στην άποψη ότι έχει προβεί σε ακριβές ενημερώσεις σχετικά με τα δύο νούμερα, προς τους επενδυτές της. Η νομοθεσία Martin Act δεν απαιτεί από τη γενική εισαγγγελία της Νέας Υόρκης να αποδείξει ότι η Exxon σκόπευε να παραπλανήσει τους επενδυτές, αλλά απλώς ότι παραπλανήθηκαν.

Η γενική εισαγγελία της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι όταν το κόστος των αερίων θερμοκηπίου ευθυγραμμίστηκε και εφαρμόστηκε για την αξιολόγηση των επενδύσεων, οι σχεδιαστές της Exxon ανακάλυψαν, σχεδόν αμέσως, ότι τα στοιχεία ενεργητικού της εταιρείας στις ασφαλτούχες άμμους του Καναδά, τα οποία αντιπροσώπευαν, τότε, το περίπου το 25% της συνολικής βάσης φυσικών πόρων της, ήταν απείρως πιο εκτεθειμένα στις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος από ό,τι είχε γίνει προηγουμένως αντιληπτό. Στον δυτικό Καναδά, ο κίνδυνος ήταν «πολύ σημαντικός», σύμφωνα με ένα mail που απέστειλε ο Τζέισον Ιβανίκα, προγραμματιστής ανάπτυξης της Imperial Oil –στην οποία η Exxon κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο μετοχών-  του το Καναδά, προς τον Γκάι Πάουελ, διευθυντή του τμήματος διαχείρισης αερίων του θερμοκηπίου της Exxon, το 2014.

"Το νέο κόστος των αερίων του θερμοκηπίου έχει αντίκτυπο στις δυνατότητες ορισμένων ασφαλτούχων άμμων, σε ποσοστό 0,5-1% όσον αφορά στη μείωση των ταμειακών ροών", έγραψε ο Iβανίκα. "Καθώς αυτό είναι σημαντικό, μου κέντρισε την προσοχή και ήθελα να το κάνω σωστά", πρόσθεσε ο ίδιος στο mail του. Η γενική εισαγγελία υποστηρίζει ότι για να αποκρύψει τον κίνδυνο, η Exxon δεν εφάρμοσε το ευθυγραμμισμένο κόστος αερίων θερμοκηπίου, όπως αυτό περιγράφεται στο DataGuide, αλλά εφάρμοσε το χαμηλότερο κόστος των υφιστάμενων κανονισμών, καθιστώντας, έτσι, τα στοιχεία ενεργητικού σε ασφαλτούχες άμμους της - είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις κλιματολογικές συνθήκες-  απείρως πιο σημαντικά από ό, τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση.

Από την πλευρά της, η Exxon έχει υποστηρίξει ότι το κόστος των αερίων του θερμοκηπίου που παρατίθεται στο DataGuide της, εξυπηρετεί μόνο ως εκτίμηση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί όταν δεν είναι γνωστά τα ακριβή ρυθμιστικά κόστη. Ισχυρίζεται, δε ότι οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της εταιρείας, ενθαρρύνονται να συμβουλεύονται τους τοπικούς εμπειρογνώμονες και να χρησιμοποιούν τις ισχύουσες νομοθεσίες και πολιτικές, σχετικά με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, όταν αυτές είναι διαθέσιμες.

Η γενική εισαγγελία της Νέας Υόρκης παρουσίασε στο δικαστήριο emails που ανέφεραν ότι ο Ιβανίκα και άλλοι υπεύθυνοι για τα στοιχεία ενεργητικού της Exxon στον Καναδά, ανησυχούν για τις επιπτώσεις του ευθυγραμμισμένου κόστους των αερίων του θερμοκηπίου. Με αυτά τα mails ζητούσαν να τους δοθούν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ενεργήσουν, δεδομένης της επακόλουθης υποβάθμισης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Ένα από αυτά τα mails ανέφερε πως όταν εφαρμοστεί, το ευθυγραμμισμένο κόστος αερίων του θερμοκηπίου θα "επιφέρει αρκετά πρόσθετα λειτουργικά έξοδα που θα συντομεύσουν το προσδόκιμο αξιοποίησης του ενεργητικού και θα μειώσει τα ακαθάριστα αποθεματικά". Ένας άλλο ανέφερε ότι θα "οδηγήσει σε μεγάλες διαγραφές" των περιουσιακών στοιχείων της Exxon στην Αλμπέρτα, ενώ ένα τρίτο ότι τα αποδεδειγμένα αποθεματικά της εταιρείας στο πεδίο του Cold Lake, μειώθηκε κατά περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια, όταν υπολογίστηκε με το ευθυγραμμισμένο κόστος αερίων του θερμοκηπίου.

Η γενική εισαγγελία της Νέας Υόρκης παρουσίασε, επίσης, έγγραφα που συνέταξε η υπάλληλος της Imperial Oil, Σούζαν Σουάν, εμπειρογνώμονας σε θέματα ρυθμιστικών κανόνων της Πολιτείας της Αλμπέρτα, για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που περιελάμβαναν κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση των καναδικών στοιχείων ενεργητικού της Exxon, με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς. Η γενική εισαγγελία ανέφερε ότι οι σχεδιαστές της πετρελαϊκής εταιρείας αγνόησαν αυτή την οδηγία.

Αντιθέτως, αυτό που έπραξε η Exxon ήταν να χρησιμοποιήσει μια "εναλλακτική μεθοδολογία", με την οποία αύξανε την αξία των στοιχείων ενεργητικού της, δίχως να λάβει υπόψη ενδεχόμενες μελλοντικές αλλαγές στους εν λόγω κανονισμούς, σύμφωνα, πάντα με τους αρμόδιους εισαγγελείς.

“In total, ExxonMobil applied an effective cost of less than $5 per ton of GHG emissions in 2040—approximately 94% less than the $80 per ton figure that ExxonMobil publicly represented for 2040 in that jurisdiction,” the AG wrote.

"Αυτή η πρόβλεψη μπορεί να ήταν σύμφωνη με τους ισχύοντες κανονισμούς, το 2015, αλλά με την υπόθεση ότι οι κανονισμοί αυτοί δεν θα αυστηροποιηθούν σε βάθος 50ετίας, ήταν ασυμβίβαστη με τις δημόσιες θέσεις της εταιρείας", αναφέρεται στη δικογραφία, με αναφορά στα περιουσιακά στοιχεία ασφαλτούχου άμμου της Exxon, στην περιοχή Kearl.

"Συνολικά, η ExxonMobil ενσωμάτωσε ένα πραγματικό κόστος της τάξης των κάτω των 5 δολαρίων ανά τόνο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για το 2040, ήτοι, περίπου κατά 94% λιγότερο από τα 80 δολάρια ανά τόνο που είχε παρουσιάσει δημοσίως, η ExxonMobil, για το 2040", αναφέρουν οι εισαγγελείς της Νέα Υόκης.

Ο κ. Ιβανίκα κατέθεσε στο δικαστήριο ότι όταν ευθυγραμμίστηκε το κόστος των αερίων του θερμοκηπίου, η Exxon είχε ήδη επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στο Kearl, ενώ η γενική εισαγγελία της Νέας Υόρκης εμφάνισε άλλα έγγραφα που υποδεικνύουν ότι η εταιρεία είχε δαπανήσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια για τα κοιτάσματα ασφαλτούχου άμμου στο Aspen, στον δυτικό Καναδά. Τα emails των υπαλλήλων της Imperial Oil δείχνουν ότι συνέχισαν να αμφισβητούν τη μεθοδολογία της Exxon, τουλάχιστον από το 2016.

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί έως τις 12 Νοεμβρίου, ενώ ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει ετυμηγορία, το αργότερο 30 ημέρες μετά τη λήξη της νομικής διαδικασίας.