«11.500 τόνοι πλαστικών διαρρέουν στο θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας, σχεδόν 40.000 είναι οι τόνοι που διαρρέουν γενικότερα στο φυσικό περιβάλλον».
Το ΥΠΕΝ, επεξεργάζεται σχέδιο για την διαχείριση των πλαστικών, ενώ το 2020 εκτιμάται ότι θα ενσωματωθεί η ευρωπαϊκή οδηγία για την απαγόρευση συγκεκριμένων πλαστικών μίας χρήσης.
Τα νούμερα δείχνουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να καταρτίσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τον περιορισμό των πλαστικών. Με βάση στοιχεία του WWF που παρουσιάστηκαν στην επιτροπή πριν δύο ημέρες, 39 τόνοι πλαστικού παράγονται την ημέρα, ενώ 134 μεσογειακά θαλάσσια είδη έχουν καταπιεί πλαστικά. Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Αραβώσης τόνισε πως το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται σχέδιο με χρονοδιάγραμμα και στόχους. «Στην Ε.Ε. από 150.000 έως 500.000 τόνοι πλαστικών αποβλήτων καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς και αυτό είναι ένα μικρό ποσοστό των παγκόσμιων θαλάσσιων απορριμμάτων, αλλά η Μεσόγειος θάλασσα είναι μια περιοχή που έχει ιδιαίτερη ρύπανση από πλαστικά, με μεγάλη πυκνότητα και συσσώρευση», τόνισε ο κ. Αραβώσης.
Οι δέκα σημαντικότερες κατηγορίες πλαστικών που βρίσκουμε στα θαλάσσια απορρίμματα είναι: μπουκάλια, φίλτρα τσιγάρων, μπατονετές, περιτύλιγμα γλυκών, υγρά μαντιλάκια, σερβιέτες, πλαστικές σακούλες, μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, κύπελλα ποτών, καλαμάκια για μπαλόνια.
Ο κ. Αραβώσης σημείωσε πως «ως προς την επέκταση και βελτίωση του συστήματος χωριστής συλλογής πλαστικών και την τόνωση της ζήτησης για ανακυκλωμένα πλαστικά, στόχος είναι, με βάση την Ε.Ε. και τη στρατηγική της, να ανακυκλώνεται το 55% των πλαστικών απορριμμάτων και να τετραπλασιαστεί η δυνατότητα διαλογής και ανακύκλωσης σε σχέση με το 2015 έως το 2030». Παράλληλα, τόνισε πως εντός του 2021 θα πρέπει να ενσωματωθεί η οδηγία 2019/904/ΕΕ. Υπάρχουν, όπως είπε, «προτάσεις μείωσης κατανάλωσης ορισμένων προϊόντων από πλαστικά μιας χρήσης, απαγόρευσης διάθεσης άλλων, θέσπισης ειδικών απαιτήσεων σε κάποια άλλα και δημιουργία συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης για διακριτά ρεύματα. Είναι ορισμένες από τις πολύ σημαντικές προτάσεις που αναφέρονται μέσα στην οδηγία για προώθηση των συστημάτων επιστρεφόμενων συσκευασιών».
Να σημειωθεί πως στην οδηγία υπάρχουν μια σειρά από περιορισμοί στη χρήση πλαστικών. Για παράδειγμα στο άρθρο 5, γίνεται λόγος για περιορισμό διάθεσης στην αγορά για τα πολύ συγκεκριμένα προϊόντα, στα οποία υπάρχει περιορισμός διάθεσης, μπατονέτες, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών και ξυλάκια που προσαρτώνται και στηρίζουν μπαλόνια. Επιπλέον στο άρθρο 7, ορίζεται η υποχρέωση για τοποθέτηση σήμανσης σε πλαστικά μίας χρήσης. «Το χρονοδιάγραμμα δράσης είναι μέχρι τις 30/6/2020, να έχουμε ένα σχέδιο νόμου ή ΚΥΑ για τα πλαστικά μιας χρήσης, δηλαδή ένα χρόνο πριν από τις 30/6/2021 που αναφέρει η ευρωπαϊκή οδηγία», είπε καταλήγοντας ο κ. Αραβώσης.
Κόντρα για το ίδρυμα Λασκαρίδη
Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ηγεσία του ΥΠΕΝ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε κάνει λόγο για μια ιδιότυπη κοινωφελή ΣΔΙΤ μεταξύ του υπουργείου και του Ιδρύματος Λασκαρίδη, αναφορικά με το ζήτημα της ανακύκλωσης. Ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος απευθυνόμενος στον κ. Αραβώση διερωτήθηκε για ποιο λόγο εκχωρείται μια δημόσια υποχρέωση στο ίδρυμα, προκαλώντας την αντίδραση του γ.γ. του ΥΠΕΝ, ο οποίος έκανε λόγο για συντονισμό και όχι για εκχώρηση.