Ερευνητές από την Σουηδία, ανακάλυψαν μια νέα λύση για την αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας, που, όπως ισχυρίζονται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών εφαρμογών θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, οι επιστήμονες της Πολυτεχνικής Σχολής του του Γκέτεμποργκ ανακάλυψαν τρόπο για να αποθηκεύουν την ηλιακή ενέργεια σε ένα μόριο με τη μορφή της θερμότητας, που μπορεί να διατηρηθεί για δεκαετίες. Όπως ισχυρίζονται, η ανακάλυψή τους μπορεί να έχει, στην πράξη, τη μορφή μιας επικάλυψης που θα εφαρμόζεται σε παράθυρα και θα έχει σημαντικά οφέλη σε σύγκριση με τις μπαταρίες.

Το μόριο αυτό αποτελείται από άνθρακα, υδρογόνο και άζωτο. Όταν δέχεται τις ακτίνες του ηλίου, συλλαμβάνει τη θερμότητα και τη διατηρεί έως ότου δράσει πάνω του ένας καταλύτης. Αυτό που παραμένει ακόμα ασαφές είναι το αν υπάρχει τρόπος να παραχθεί και ηλεκτρισμός με αυτόν τον τρόπο΄εκτός από θερμότητα. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου έγκειται στο ότι δεν απαιτούνται σπάνιες πρώτες ύλες.