Η παγκόσμια ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,3% το 2018, καθοδηγούμενη, σε μεγάλο βαθμό, από την Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ, ήτοι, τις χώρες που ευθύνονται για το 70% της αύξησης της ζήτησης, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ). Είναι χαρακτηριστικό ότι 

στις ΗΠΑ, η πρωτογενής ζήτηση αυξήθηκε για πρώτη φορά από το 2014 αναφέρει η IEA στην έκθεσή «Energy Efficiency 2019», στην οποία υπολόγισε ότι το 2018, η ένταση πρωτογενούς ενέργειας -θεωρείται σημαντικός δείκτης της ποσότητας ενέργειας που χρησιμοποιείται στην παγκόσμια οικονομία - βελτιώθηκε κατά 1,2%, δηλαδή, στο βραδύτερο ρυθμό της από το 2010. «Αυτό ήταν χειρότερο από τη βελτίωση σε ποσοστό 1,7% το 2017 και σηματοδότησε, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το ρυθμό με τον οποίο μειώνεται. Ήταν, επίσης, πολύ χαμηλότερη από τη μέση βελτίωση κατά 3%, σύμφωνα με το Efficient World Strategy του ΙΕΑ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας χαρακτηρίζει αυτή την επιβράδυνση ως μια χαμένη ευκαιρία. «Αν και η βελτίωση της ενεργειακής έντασης κατά 1,2%, σήμαινε ότι ο κόσμος παρήγαγε 1,6 τρισ. ​​δολάρια περισσότερο ΑΕΠ, για την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε, σε σύγκριση με το 2017, το νούμερο αυτό θα ανερχόταν σε 4 τρισ. δολάρια, ήτοι, ποσό που θα προσέγγιζε το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας, εάν η ενεργειακή ένταση βελτιωνόταν στο 3% ετησίως από το 2015 », εξηγεί η IEA.

Επίσης, τονίζεται ότι οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας στην Κίνα και στις ΗΠΑ, αύξησαν το μερίδιό τους στη βιομηχανική παραγωγή και εξώθησαν τη ζήτηση για όλο το εύρος των καυσίμων πρωτογενούς ενέργειας.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα αυξάνει την πρωτογενή ένταση, επειδή η ενέργεια χάνεται όταν αυτά τα καύσιμα διέρχονται μετατροπή, από την πρωτογενή στην τελική ενέργεια, σύμφωνα με τη έκθεση της IEA.

Το περασμένο έτος, η τελική ζήτηση, ή η συνολική τελική κατανάλωση, αυξήθηκε κατά 2,2%, για να συνεχίσει την αυξητική τάση της από το 2015, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των βιομηχανιών εντάσεως ενέργειας. Επιπροσθέτως, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε υψηλότερη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στα κτίρια, σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr