Ριζικές Αλλαγές στο Νέο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ: Υποχρεωτικό Κόστος Εξισορρόπησης για Φωτοβολταϊκά και Αιολικά Άνω των 400 KW

Ριζικές Αλλαγές στο Νέο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ: Υποχρεωτικό Κόστος Εξισορρόπησης για Φωτοβολταϊκά και Αιολικά Άνω των 400 KW
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 7 Νοεμβρίου 2019 - 20:07

Το νέο νομοσχέδιο, που κατήρτισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την αγορά ενέργειας προβλέπει, μεταξύ άλλων και μια σημαντική μεταβολή  που αφορά στους επενδυτές οι οποίοι έχουν κατασκευάσει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 500 κιλοβάτ, ή αιολικά ισχύος 3 μεγαβάτ

μετά τις 4 Ιουλίου 2019, επιχειρώντας να αποφύγουν το κόστος που συνεπάγεται η συμμετοχή τους στο νέο καθεστώς του target model.

Η ουσιώδης μεταβολή που προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο έγκειται στο ότι το όριο μη υποχρέωσης για τις αποκλίσεις που προκαλούν οι σταθμοί ΑΠΕ, ή λεγόμενη ευθύνη εξισορρόπησης, για όλο το εύρος των τεχνολογιών, καθορίζεται πλέον στα 400 κιλοβάτ εγκατεστημένη ισχύ, από 500 που ήταν για τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Υπό αυτό το πρίσμα, στους επενδυτές που έχουν αναπτύξει παρόμοια έργα, δεν επιβάλλεται αλλαγή του τρόπου αμοιβής καθώς διατηρούν τη σύμβασή τους, με μόνη επιβάρυνση ένα κόστος συμμετοχής στο target model, που δεν είχε υπολογιστεί εκ των προτέρων. Έτσι, τους δίνεται η δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να αλλάξουν τη Σύμβαση που έχουν υπογράψει και να συνάψουν μια νέα, με το καθεστώς της Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ).

Στην ίδια κατάσταση περιέρχονται εφεξής, ασφαλώς και εκείνοι οι οποίοι προγραμμάτιζαν να αναλωθούν στην κατασκευή παραπλήσιων έργων.

Το  σχετικό άρθρο 26 του νέου νομοσχεδίου αναφέρει τα εξής:

«Από την 1η Ιανουαρίου 2020, σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης ή ίσης των 400kW, που οι κάτοχοι τους έχουν συνάψει Σ.Ε.Σ.Τ. και οι οποίοι τέθηκαν σε λειτουργία από την 4η Ιουλίου 2019 και εφεξής, είναι υπεύθυνοι για τις αποκλίσεις που προκαλούν («ευθύνη εξισορρόπησης»).

Οι σταθμοί αυτοί, φέρουν την οικονομική ευθύνη για τις αποκλίσεις τους («κόστος εξισορρόπησης»). Το κόστος εξισορρόπησης υπολογίζεται στη βάση μεθοδολογίας, η οποία καθορίζεται στον Κώδικα του ΔΑΠΕΕΠ και παρακρατείται απευθείας από τον ΔΑΠΕΕΠ στο πλαίσιο εφαρμογής της Σ.Ε.Σ.Τ.

Τα έσοδα που προκύπτουν από την εφαρμογή της μεθοδολογίας του προηγούμενου εδαφίου, αποτελούν έσοδα του Υπολογαριασμού Αγοράς του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε.».

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο νέο νομοσχέδιο ορίζεται ρητά ότι από 1ης Ιανουαρίου 2026, το όριο εγκατεστημένης ισχύος, που τώρα ορίζεται στα 400 κιλοβάτ, θα περιοριστεί χαμηλότερα από 200 κιλοβάτ, σε εναρμόνιση με το σχετικό Κανονισμό της Ε.Ε. για την ευθύνη εξισορρόπησης των σταθμών ΑΠΕ.