Much Ado About Nothing (*)

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζίνπινγκ και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μετά από εργώδεις διαπραγματεύσεις επί διήμερον, που αναστάτωσε την ζωή των «Αθηναίων», κατέληξαν εις συμφωνίαν «αποδοχής του σχεδίου αναπλάσεως (master plan) της COSCO διά τον Πειραιά, ως «ειδοποίησε» το πρακτορείο Ρώητερ.

Είδηση γνωστή. Η νέα «επένδυση» της Κόσκο, με ιδικά μας λεφτά (160 εκατ. ευρώ δάνειον της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων) και ο Πειραιεύς ο κυριώτερος λιμήν της Ελλάδος από της εποχής του Θεμιστοκλέους, όστις πρώτος έστρεψε την το ενδιαφέρον των πραγματικών Αθηναίων προς την θάλασσα. Την δόξαν εζήλωσεν ο Σι που θέλει να τον κάμει hub, ήγουν συγκοινωνιακό κόμβο της Ασίας στην Ευρώπη, για την εξαγωγή των Κινεζικών προϊόντων.

Προς τον σκοπό αυτόν υπεσχέθη επενδύσεις 600 εκατομ. ευρώ για νέο προβλήτα και χώρους υποδοχής υπερκρουαζιεροπλοίων, γκαράζ, ξενοδοχεία και ό,τι άλλο ήθελε καθ’ οδόν προκύψει - μήπως και κανένα καζίνο; Είναι της μόδας σοβαρών επενδυτών. 

Ο Πειραιάς δεν είναι terra incognita αλλά πασίγνωστη πόλη, από τις πρώτες με πολεοδομία, οχύρωση συνδέουσα, με τα Μακρά Τείχη, τον  κεντρικό λιμένα και την Μουνιχία, με την πόλη των Αθηνών. 

Του Κώστα Κόλμερ
Τρι, 12 Νοεμβρίου 2019 - 11:46

Συνοικισθείς μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς, από Υδραίους και Μανιάτες, ανεπτύχθη ταχέως χάρις στην επίκαιρη θέση του λιμένος στην Μεσόγειο και από 3000 κατοίκους το 1830 έφθασε τις 230.000 προπολεμικώς και ήδη υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο, μαζί με τις συνοικίες της Κοκκινιάς, Αμφιάλης, Ταμπουρίων, Δραπετσώνας, Καμινίων, το Πασαλιμάνι και την Καστέλλα. Η Μελίνα τον έκαμε γνωστό παγκοσμίως με το τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκη «Τα παιδιά του Πειραιά» που πήρε βραβείο Όσκαρ.  

Ο Πειραιάς δεν περίμενε τους Κινέζους και θα είχε γίνη πράγματι το πρώτο λιμάνι στην Μεσόγειο, αν κατά κακή του τύχη δεν είχε τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) σε ακατάλληλα χέρια επί «εθνάρχου». Μετά έπεσε  στον συνδικαλισμό των φορτοεκφορτωτών επί των ημερών του «χαρισματικού Ανδρέα που άλωσε την μεταπολιτευτική  Ελλάδα με ευφυή συνθήματα ως  «Η Ελλάδα στους Έλληνες», « Έξω οι βάσεις», «Βυθίσατε το Χόρα» κ.λπ.

Τώρα, μετά δύο χρεοκοπίες, την μία το 2012 επί του υιού του «χαρισματικού» και το 2015 επί της αριστερής φυλής των ΣΥΡΙΖΕΩΝ, η Ελλάς ανήκει στους ξένους. Στους Ευρωπαίους πιστωτάς , Κινέζους, Τούρκους «ομογενείς» στην Θράκη, Ρώσσους στο Άγιον Όρος και λαθρομετανάστες στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου ενώ οι παραγωγικοί  Έλληνες αναχωρούν μαζικώς δια την Εσπερία, 700.000 μέχρις 2016 κατά την ΕΛΣΤΑΤ, να βρουν δουλειά.

Αναμενόμενον ήταν ν’ αφιχθή κι’ο πρόεδρος των Κινέζων που επί Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο επένετο στην Σαγκάη, να ζητήσει μερίδιον επί των διαμοιραζομένων ιματίων της Ελλάδος. Ευτυχώς δεν του εδόθη, με τις 16 συμφωνίες που υπέγραψε με χαρούμενους υπουργούς της κυβερνήσεως Μητσοτάκη, παρά μόνον ποσοστό 57% των μετοχών του ΟΛΠ αντί 350 εκατ. δολαρίων, το 2022.Το τίμημα είναι ανάλογο της πωλήσεως του ξενοδοχείου Χίλτον στην Αθήνα και όχι ισότιμο της αξίας του Πειραιώς , η δε συμμετοχή των Κινέζων στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης δεν θα γίνη τελικώς από την ΑΔΜΗΕ αλλά από τους Ευρωπαίους.

Ωδινεν όρος και έτεκεν μύν, η επίσκεψη του Σι στην Αθήνα. Ευτυχώς. Είναι αρκούντως φρόνιμος ο Κυριάκος να μην επαναλάβει το λάθος του Κώστα Καραμανλή, με τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, που επ’ ουδενί ήθελαν οι Αμερικανοί. Η κουβέντα περί αναμίξεως της «Χαουγέη» στις τηλεπικοιωνίες έμεινε ευχολόγιον και δεν επεξετάθη στο δίκτυο της ΔΕΔΗΕ και τη νέα κινητή τηλεφωνία 5G, που θα ήταν μέγα, πολιτικό λάθος.

Το καλό με την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου είναι ότι συνέπεσε με τις κυρώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά της Τουρκίας, «δια την παραβίαση της Κυπριακής Ναυτιλιακής Οικονομικής Ζώνης (Maritime Economic Ζone, στο κείμενο) με παράνομες γεωτρήσεις». Κυρώσεις που αποτελούν προανάκρουσμα στον Ερντογκάν αν επιχειρήσει κάτι ανάλογο στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελορίζου).

Η Γεωπολιτική υπεραξία της Ελλάδος ανεγνωρίσθη, όχι μόνον υπό των Αμερικανών και των Ευρωπαίων αλλά και από την Κομμουνιστική Κίνα. Κρίμα που ο κ. Νίκος  Δένδιας δεν το πέτυχε ακόμη με την Ρωσσία, όταν συνηντήθη προσφάτως με τον Ρώσσο ΥΠΕΞ Λαβρώφ.

(*) «Πολύς θόρυβος για το τίποτε» .Τίτλος θεατρικού έργου του Ουΐλιαμ  Σαίξπηρ.