Το Βερολίνο Πασχίζει να Βρει τη Χρυσή Τομή για το Κλείσιμο των Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής με Λιθάνθρακα

Το Βερολίνο Πασχίζει να Βρει τη Χρυσή Τομή για το Κλείσιμο των Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής με Λιθάνθρακα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 12 Νοεμβρίου 2019 - 20:13

Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα άρσης της υποχρεωτικής παρόπλισης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν λιθάνθρακα, εντός της επομένης επταετίας, αλλά, παράλληλα, και την θέσπιση κινήτρων για το κλείσιμό τους. Το Βερολίνο προωθεί αυτές τις δύο λύσεις μέσω νομοσχεδίου που αναμένεται να εγκριθεί 

από το υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η προηγούμενη έκδοση των προθέσεων της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις θα υποχρεώνονταν σε απόσυρση των εν λόγω μονάδων έως το 2026, εάν, εν τω μεταξύ, δεν είχαν σπεύσει εθελοντικά να κλείσουν τα εν λόγω εργοστάσια.

Πιο συγκεκριμένα, το Βερολίνο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα μίγμα επιδοτήσεων και διαγωνισμών, προκειμένου να ενθαρρύνει τους διαχειριστές των μονάδων να τις κλείσουν, αρχής γενομένης από την ερχόμενη χρονιά.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο ενδέχεται να καταστήσει πιο δαπανηρή τη διαδικασία της απόσυρσης, αν συμπεριλαμβάνει τυχόν υποχρεώσεις προς την κυβέρνηση να δαπανήσει περισσότερα κεφάλαια για κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως αναφέρει το Reuters, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σταδιακή αποκλιμάκωση των κινήτρων, σε ετήσια βάση, ήτοι, μια στρατηγική που αποσκοπεί να πείσει τους διαχειριστές να κλείσουν τις μονάδες τους νωρίτερα, όταν δηλαδή, τα κίνητρα θα είναι πιο ευνοϊκά για αυτούς.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί προς έγκριση την επόμενη Δευτέρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο, συνιστά μέρος της στρατηγικής της Γερμανίας στον άξονα της απόσυρσης όλων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιθάνθρακα, έως το 2038.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ατόμων και καλή γνώση της υπόθεσης, έως το 2022 θα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, συνολικά, 12 εργοστάσια, ενώ άλλα 30 θα συνεχίσουν να λειτουργούν εκχέοντας ισχύ 15 γιγαβάτ στο δίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία διαθέτει περισσότερες από 40 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιθάνθρακα, με ορισμένες να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και άλλες σε μερική, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.