Η ΙΕΑ επισημαίνει ότι ο βαθμός υλοποίησης της παγκόσμιας στροφής στην πράσινη ενέργεια παραμένει αναποτελεσματικός και ανεπαρκής. Το βασικό σενάριο της Υπηρεσίας θέλει τη ζήτηση για ενέργεια να διατηρείται αυξανόμενη, με ετήσιο ρυθμό 1% έως το 2040.
Η καθαρή ενέργεια που παράγεται από την ηλιακή, συμβάλει περισσότερο από το ήμισυ του ρυθμού ανάπτυξης που προαναφέρθηκε, ενώ στο φυσικό αέριο αναλογεί το ένα τρίτο. Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση για αργό πετρέλαιο σταθεροποιείται και αναμένεται να κορυφωθεί το έτος 2030, την ώρα που ο άνθρακας επιδεικνύει σημάδια διαρκούς υποχώρησης.
Στον τομέα του ηλεκτρισμού σημειώνονται ραγδαίες μεταρρυθμίσεις. Οι χώρες που οδεύουν ταχύτατα προς τα μηδενικά περιβαλλοντικά αποτυπώματα, αναδιαμορφώνουν το σύνολο των λειτουργιών που αφορούν στην παροχή ενέργειας και της κατανάλωσης.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναφέρει ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι, πρέπει να επισπευσθούν οι αναγκαίες αλλαγές σε όλο το φάσμα του ενεργειακού συστήματος.
Εξ’ άλλου, τα σχέδια που προβλέπουν αυστηρές περικοπές εκπομπών ρύπων ευοδώνονται χάρη στην ευρεία χρήση εναλλακτικών καυσίμων, αλλά και στις τεχνολογίες που προσφέρουν οικονομικά αποδοτικές ενεργειακές υπηρεσίες για όλους.
Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, είπε ότι η κορύφωση της ζήτησης για πετρέλαιο μπορεί να προηγηθεί εάν επισπευσθούν οι αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική. Καθοριστική, για αυτό, είναι η πολιτική των μεγάλων δυνάμεων, όπως των ΗΠΑ και της Κίνας, ιδίως όμως της Αμερικής, με την ενθάρρυνση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, γεγονός που εδραιώσουν την παγκόσμια κυριαρχία της στην αγορά κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Εφόσον συμβεί αυτό, τα μερίδια του ΟPEC και της Ρωσίας θα υποχωρήσουν στα επίπεδα του 47%, το 2030, κάτι που επιφέρει ριζικές μεταβολές στην αγορά. Σύμφωνα με το Βασικό Σενάριο της ΙΕΑ, οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν το 85% της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, έως το 2030 και το 30% του φυσικού αερίου. Ακόμη προβλέπει ότι έως το 2025, το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ τις αντίστοιχες επιδόσεις της Ρωσίας, τόσο στο αργό, όσο και στο φυσικό αέριο.
Ακόμη, η ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να αποτελέσει σημείο-κλειδί για την αύξηση της κατανάλωσης, σύμφωνα με το Βασικό Σενάριο στο «World Energy Outlook 2019», με το μερίδιό της στην τελική κατανάλωση να εκτιμάται πως θα υπερβεί το μερίδιο του πετρελαίου έως το 2040.
Τέλος, ο κ. Μπιρόλ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αλλαγής του κλίματος, λέγοντας: «Για αντιμετωπιστεί η απειλή της κλιματικής αλλαγής απαιτείται να συμπηχθεί ένας μεγάλος συνασπισμός που θα περιλαμβάνει κυβερνήσεις, επενδυτές, εταιρείες και όλους όσοι έχουν το ίδιο όραμα».