Άδεια στην Motor Oil για τη Μονάδα LPG των 120 MW στα Χανιά - Έως τον Μάιο του 2021 η Λειτουργία της

Άδεια στην Motor Oil για τη Μονάδα LPG των 120 MW στα Χανιά - Έως τον Μάιο του 2021 η Λειτουργία της
energia.gr
Τετ, 13 Νοεμβρίου 2019 - 19:35

Η Μοtor Oil έλαβε άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 120 μεγαβάτ, με καύση υγραερίου (LPG), στα Χανιά της Κρήτης. Η μονάδα, που θα βρίσκεται στη θέση «Πλατάνι» Σούδας

της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Κρήτης, αποτελείται από 3 φορητούς Α/Σ ανοικτού κύκλου, τύπου TM2500 της GE, ή παρόμοιας τεχνολογίας και ονομαστικής ικανότητας 87 μεγαβάτ κατά ISO. Επιπροσθέτως διαθέτει ένα Λέβητα Ανάκτησης Θερμότητας και έναν Ατμοστρόβιλο, ισχύος 33 μεγαβάτ κατά ISO.

Το σχέδιο υλοποίησης του σταθμού προβλέπει δύο στάδια. Το πρώτο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία των 3 Α/Σ μονάδων και το δεύτερο, στην εγκατάσταση του Λέβητα Ανάκτησης Θερμότητας και του Ατμοστροβίλου, για τη συνολική δυναμικότητα του νέου σταθμού, ισχύος 120 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην απόφαση της ΡΑΕ, η ισχύς της μονάδας προσδιορίζεται στα 120 μεγαβάτ, ενώ η καθαρή ισχύς προς το σύστημα, στα 110 MW. Με βάση το ανακοινωθέν χρονοδιάγραμμα, η μονάδα LPG της Motor Oil αναμένεται να λειτουργήσει κατά τον Απρίλιο, ή Μάιο του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναφέρει τα εξής:

«Ο κάτοχος της άδειας υποχρεούται να τηρεί το κάτωθι υποβληθέν δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της άδειας με στόχο την έγκαιρη εγκατάσταση των νέων μονάδων σε 30 μήνες από την έκδοση της άδειας παραγωγής». Το σχέδιο υλοποίησης του σταθμού προβλέπει δύο στάδια.

Σε ότι αφορά την διάρκεια ισχύος της άδειας παραγωγής, αυτή διακρίνεται σε δύο περιόδους.

Στην πρώτη περίοδο (Περίοδος Α'), λειτουργώντας σε περιβάλλον του ΗΣ Κρήτης ως ΜΔΝ, η άδεια προβλέπεται να έχει διάρκεια για 3 έτη από την έκδοση της παρούσας απόφασης ή μέχρι τη διασύνδεση της Κρήτης (Ολοκλήρωση Α Φάσης) σε περίπτωση που η διασύνδεση ολοκληρωθεί νωρίτερα.

Σε περίπτωση που η διασύνδεση δεν ολοκληρωθεί εντός 3 ετών η εν λόγω περίοδος (Περίοδος Α) παρατείνεται για 3 επιπλέον έτη ή έως την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης.

Η δεύτερη περίοδος ισχύος της άδειας παραγωγής – Περίοδος Β’- επεκτείνεται έως τις 12.09.2049 με έναρξη εφαρμογής τη λήξη της περιόδου Α’, όπως περιγράφεται παραπάνω.