EFET: Η Ελλάδα Προηγείται των Χωρών της ΝΑ Ευρώπης που Επιθυμούν την Δημιουργία Κόμβων Εμπορίας Φυσικού Αερίου

EFET: Η Ελλάδα Προηγείται των Χωρών της ΝΑ Ευρώπης που Επιθυμούν την Δημιουργία Κόμβων Εμπορίας Φυσικού Αερίου
Του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου
Πεμ, 14 Νοεμβρίου 2019 - 01:14

Σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εμπόρων Ενέργειας (EFET), που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των χωρών της ΝΑ Ευρώπης που έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τα σχέδια περί ανάδειξής τους σε κόμβους εμπορίας φυσικού αερίου. 

Υπάρχουν αρκετές ακόμα χώρες της περιοχής που επιθυμούν να αναδειχθούν σε κόμβους εμπορίας φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Ουκρανίας.

Πιο συγκεκριμένα, η 6η έκδοση, όπως και οι προηγούμενες 5 εκδόσεις, της μελέτης του EFET με τίτλο: “European Gas Hubs Benchmarking Study” επικεντρώνεται στην αξιολόγηση των υπαρχόντων κόμβων, αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην δημιουργία εικονικών σημείων εμπορίας (virtual trading points) σε κάθε μία από τις αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης. Μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, η Ελλάδα φαίνεται να προπορεύεται στην δημιουργία κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου (βλέπε παρακάτω διάγραμμα), γνωστός ως Hellenic Trading Point (HTP), λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παραμέτρους, όπως ο όγκος συναλλαγών, η ελεύθερη πρόσβαση, η πλήρης συμβατότητα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κ.ά.

Άλλη χώρα της περιοχής που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναπτύξει σχέδια για την δημιουργία κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου είναι η Ουκρανία, η οποία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, κυρίως λόγω της εφαρμογής του daily balancing. Επίσης, παρότι οι αγορές φυσικού αερίου της Σλοβενίας και της Κροατίας δεν διαθέτουν «εμπειρία» σε τέτοιου είδους θέματα, αυτές έχουν καταβάλλει αξιόλογες προσπάθειες περί δημιουργίας title transfer points και εφαρμογής κανόνων εξισορρόπησης (balancing rules). Σε αντίθεση με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες έχουν καταγράψει μικρά βήματα προόδου, παραμένοντας πολύ πίσω σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής, όσον αφορά την εφαρμογή κωδίκων δικτύου (network codes) που αφορούν την εξισορρόπηση.

 

Αξίζει να τονισθεί ότι η μελέτη του EFET δεν προτίθεται να προωθήσει την ανάδειξη κάποιου συγκεκριμένου κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά προσπαθεί να παρουσιάσει τις τελευταίες σχετικές εξελίξεις. Αναπόφευκτα, όμως, θα δημιουργηθεί ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στην προσπάθειά τους να αναδειχθούν σε περιφερειακούς κόμβους εμπορίας φυσικού αερίου.