Την ισότιμη νομοθετική αντιμετώπιση της ΣΗΘΥΑ με τις ΑΠΕ ζητά η ΔΕΠΑ, στα σχόλια που διατυπώνει στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης της ΡΑΕ για την απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Η ΔΕΠΑ, με την εκτίμησή της ότι η ΣΗΘΥΑ μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την επικράτηση των ΑΠΕ, ζητά να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και οι απαιτήσεις για την έκδοση και την τροποποίηση των αδειών παραγωγής μονάδων ΣΗΘΥΑ, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές επενδύσεις.

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Στέλιος Μπίκας, Διευθυντής Δραστηριότητας Εμπορίας Αερίου της Δημόσιας Επιχείρησης, ο οποίος υπογράφει και την επιστολή με την οποία η ΔΕΠΑ συμμετείχε στη διαβούλευση, «με την έλευση του βιοαερίου και ανανεώσιμων αερίων, η ΣΗΘΥΑ θα αποτελέσει και όπλο στην απανθρακοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά επίσης –σημαντικά- του τομέα θέρμανσης/ψύξης», ο οποίος σε επίπεδο ΕΕ «συνεισφέρει μακράν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στην ενεργειακή κατανάλωσή της (50%) και παρουσιάζει επίμονη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα (20% ΑΠΕ μόνο), ενώ δεν απαιτεί τον υψηλής εξέργειας ηλεκτρισμό, ακόμα και αν αυτός προέρχεται από ΑΠΕ».

Στην Ελλάδα, τονίζει ο κ. Μπίκας, η ΣΗΘΥΑ έχει «πρακτικά μηδενική διείσδυση σε κτήρια και βιομηχανία», την ώρα που «το δυναμικό ανάπτυξής της είναι μεγάλο».

Αυτός, εξάλλου, είναι και ο λόγος που «το ενδιαφέρον για τη ΣΗΘΥΑ απλώνεται σε όλη τη γκάμα μεγεθών και από όλους τους παρόχους φυσικού αερίου (και αύριο ανανεώσιμου αερίου) και ηλεκτρικού ρεύματος, μέσα από ποικίλα επιχειρησιακά μοντέλα», καταλήγει η παρέμβαση του ιδίου.