Ο Ρώσος πρόεδρος όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις κινήσεις της ΕΕ για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου, δήλωσε, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία: «Κατά τη γνώμη μου, η περιφρόνηση αυτού του καθαρού υδρογονάνθρακα, που είναι το φυσικό αέριο, είναι απολύτως περίεργη».
Στην συνέχεια κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δεν δίστασε μάλιστα, να στηλιτεύσει την παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου, χάρη στην οποία οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε σημαντικό εξαγωγέα αερίου, χαρακτηρίζοντάς την «βρώμικη» και «περιβαλλοντικά καταστρεπτική».
Πρόσθεσε δε πως η Ρωσία - ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο - δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ αυτή την τεχνολογία.
Ας σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αποφάσισε να διακόψει τη χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, από το τέλος του 2021. Η μόνη εξαίρεση αφορά στα έργα αερίου που έχουν ήδη ενταχθεί στα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης, με μερίδιο περίπου το 1/3 της ευρωπαϊκής αγοράς και έχει ως διακηρυγμένη πολιτική τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.
«Όταν οι άνθρωποι προτείνουν τέτοιες ιδέες, πιστεύω ότι η ανθρωπότητα θα μπορούσε να επιστρέψει ξανά στις σπηλιές», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο που είναι σήμερα διαρθρωμένη η τεχνολογία, χωρίς υδρογονάνθρακες, χωρίς πυρηνική ενέργεια, χωρίς υδροηλεκτρική ενέργεια, η ανθρωπότητα απλώς δεν θα μπορούσε να επιβιώσει, δεν θα μπορούσε να διατηρήσει τον πολιτισμό της.
Ακόμα είπε ότι η Ρωσία, με τη σχετικά έντονη χρήση φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικής ενέργειας, διαθέτει ένα ενεργειακό ισοζύγιο που είναι "ένα από τα πιο πράσινα στον κόσμο".
Χαρακτήρισε το fracking, τον τρόπο παραγωγής σχιστολιθικού αερίου που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ ως «χωρίς καμία υπερβολή βάρβαρη (μέθοδο)», προσθέτοντας ότι η Ρωσία ποτέ δεν θα καταφύγει στο fracking, παρά τα πιθανά οικονομικά πλεονεκτήματα