Η Τουρκία Προχωρά στον Ενεργειακό Αποκλεισμό της Ελλάδας- Συμφωνία με Λιβύη για Καθορισμό ΑΟΖ Νότια της Κρήτης

Η Τουρκία Προχωρά στον Ενεργειακό Αποκλεισμό της Ελλάδας- Συμφωνία με Λιβύη για Καθορισμό ΑΟΖ Νότια της Κρήτης
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 28 Νοεμβρίου 2019 - 15:17

Οι αρχικές φήμες και εικασίες απέκτησαν σάρκα και οστά, καθώς Tουρκία και Λιβύη υπέγραψαν, τελικά, μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσά τους. Η κίνηση έρχεται στον απόηχο της επιστολής της Άγκυρας στον ΟΗΕ που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά, αλλά και της επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Με το μνημόνιο, που υπέγραψαν οι ηγέτες της Λιβύης και της Τουρκίας, οι δυο χώρες αναγνωρίζουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στο θαλάσσιο χώρο

εκτός από άλλη μία συμφωνία που αφορά στη διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, με πρόβλεψη για την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης από Τούρκους στρατιωτικούς.

Η εξέλιξη περιπλέκει την ήδη τεταμένη κατάσταση στο μέτωπο των γεωτρήσεων στην Ανατ. Μεσόγειο και αναδεικνύει την παροιμιώδη κωλυσιεργία του ελληνικού κράτους που άφησε τα πράγματα να εξελίσσονται ερήμην του.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε «τελείως αδόκιμη» κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. «Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλοκ.

Εν τω μεταξύ σε επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο η γειτονική χώρα προβάλλει τις πάγιες θέσεις της για το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ισχυριζόμενη ότι διαθέτει θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο με την Αίγυπτο, παραβλέποντας τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζει.

Κάνει επίσης λόγο για νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 “E, ενώ απορρίπτει τον χάρτη με συντεταγμένες που κατέθεσε η Κυπριακή Κυβέρνηση στις 25 Απριλίου 2019 και τονίζει ότι η οριοθέτηση με το «δυτικό τμήμα της ελληνοκυπριακής Διοίκησης», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, θα ήταν δυνατή μόνο μετά από μια συνολική πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού.

Σε απάντησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. «Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση που καταλήγει με το χαρακτηρισμό των τουρκικών ισχυρισμών και τις αναφορές σε συγκεκριμένες συντεταγμένες ως νομικά αβάσιμους, εσφαλμένους και αυθαίρετους, στο βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή.

Η ελληνική αντίδραση δεν εμπόδισε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώσει ότι η συμφωνία της χώρας του με την Λιβύη, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, αποσκοπεί στην προστασία των τουρκικών δικαιωμάτων στη "βάση του διεθνούς δικαίου."

Απώτερος στόχος της Τουρκίας, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, είναι να μαζέψει όλο το φυσικό αέριο που υπάρχει στην υποθαλάσσια αυτή περιοχή για να τροφοδοτήσει την εγχώρια αγορά της, στο πλαίσιο εφαρμογής του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου της να αποκτήσει ενεργειακή αυτοτέλεια και αυτονομία. Τούτου λεχθέντος, είναι βέβαιο, ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να «ησυχάσει», όταν μάλιστα, έχει επενδύσει περισσότερο από 1 δισ. δολάρια για γεωτρητικά και ερευνητικά πλοία.