Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι Προκλήσεις για το Μέλλον και τα «Αγκάθια»

Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι Προκλήσεις για το Μέλλον και τα «Αγκάθια»
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 29 Νοεμβρίου 2019 - 08:09

Ο κύβος ερρίφθη και η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη τα επόμενα χρόνια εάν θέλει να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία. Φιλόδοξοι στόχοι για την διείσδυση των ΑΠΕ, κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 και μείωση της ενεργειακής εξάρτησης τα σημεία κλειδιά του τελικού κειμένου που θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου. Στην τελετή για την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ειπωθεί από τα χείλη του κ. Κωστή Χατζηδάκη ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τους στόχους για την διείσδυση των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.

 

Από τότε έχουν περάσει μερικοί μήνες και στην επικαιρότητα βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ, με τα δύο κόμματα να ανταλλάσσουν κατηγορίες σε σχέση με την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η εταιρεία. Οι εξελίξεις όμως είναι ραγδαίες καθώς χθες το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα πανευρωπαϊκά. Προηγήθηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, πριν λίγες ημέρες για οριστική παύση μετά το 2021 της χρηματοδότησης υποδομών και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε χθες το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το οποίο αναβαθμίζει τους στόχους που έθετε το κείμενο που είχε καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση, υιοθετεί στόχους φορέων που δραστηριοποιούνται στο τομέα των ΑΠΕ, ωστόσο αφήνει και μεγάλα ερωτηματικά όπως σε σχέση με την επόμενη μέρα μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και ιδιαίτερα για τις λιγνιτικές περιφέρειες. Το ΥΠΕΝ αρχικά ως κύριο στόχο θέτει τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης. Ζήτημα το οποίο έχει αναδειχθεί κατά καιρούς και που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 78%. «Στόχος είναι να συγκρατηθεί και να σταθεροποιηθεί ως ποσοστό στο επίπεδο του 75% και στη συνέχεια αυτό μέχρι το έτος 2030 να οδηγηθεί στην περιοχή του 70%, παρά την απολιγνιτοποίηση της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», αναφέρεται μέσα στο σχέδιο. Παράλληλα, τονίζεται πως «η μεταλιγνιτική Ελλάδα θα πρέπει μέσα στα επόμενα χρόνια να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια παραγωγής φυσικού αερίου από τα δικά της κοιτάσματα ώστε σταδιακά να μπορεί να είτε να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης (5-8 BCM/ ανά έτος) είτε να εξάγει στις γειτονικές χώρες, οι οποίες επίσης παρουσιάζουν μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από τρίτες χώρες».

Λιγνιτικές μονάδες

«Η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το έτος 2028 θα γίνει συντεταγμένα και υπεύθυνα», επισημαίνεται, ενώ μέχρι τα μέσα του 2020 θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο που θα αποτελεί τον αναπτυξιακό οδικό χάρτη για την επόμενη περίοδο. «Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός σχεδίου βιώσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής, με έμφαση στους κλάδους που μπορούν να αποκτήσουν δυναμικά χαρακτηριστικά ως προς τους δείκτες παραγωγής, απασχόλησης και εισοδήματος. Στην  περίπτωση αυτή θα υπάρξει ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση τοπικών δορυφορικών επιχειρήσεων κάθε κλίμακας, ώστε κάθε περιοχή ή τοπική κοινωνία να καρπωθεί τα οφέλη της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας και, παράλληλα, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας καθώς και να προωθηθούν οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζει το ΕΣΕΚ σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Για τα αιολικά και συγκεκριμένα για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα τίθεται ως στόχος να βρίσκονται σε λειτουργία κατά το έτος 2030 έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της τάξεως των 250 MW. Εκτιμάται πως η συνολικά η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ θα αυξηθεί λίγο λιγότερο από 9 GW μέχρι το έτος 2030, σε σχέση με το έτος 2020, με περισσότερο από το 90% αυτής της αύξησης να αφορά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.  Το υπουργείο εκτιμά ότι θα αναπτυχθούν κατά την επόμενη περίοδο δίκτυα τηλεθέρμανσης ΑΠΕ με τη χρήση στερεής βιομάζας και γεωθερμικής ενέργειας της τάξεως των 30-40 MWth. 

·          

·          

·          

·