«Η αύξηση κατά 80% του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή έρχεται σε αντίθεση με τον δικό μας σχεδιασμό, όπου μειωνόταν και ο λιγνίτης και το φυσικό αέριο, με πραγματική ενίσχυση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας», τόνιζε ο κ. Φάμελλος.
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ΕΣΕΚ παρουσιάστηκαν οι βασικές εκτιμήσεις σε σχέση με την πορεία της ενεργειακής μετάβασης. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα σενάρια για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου. Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του καθηγητή του ΕΜΠ Παντελή Κάπρου, ότι «θα απαιτηθούν επιπλέον παρεμβάσεις, μέτρα και τεχνολογίες που θα αλλάξουν το παράδειγμα λειτουργίας του συστήματος κατανάλωσης και παραγωγής. Με επίκεντρο την ενεργειακή αποδοτικότητα που θα πρέπει να μεγιστοποιηθεί, θα πρέπει να επεκταθεί η χρήση των ΑΠΕ, με έμφαση στις τεχνολογίες αποθήκευσης αλλά και σε εναλλακτικές πηγές, όπως τα νέας γενιάς βιοκαύσιμα». Παράλληλα, όμως εκφράστηκαν και οι επισημάνσεις από πλευράς φορέων, όπως το ζήτημα του χωροταξικού πλαισίου. Βέβαια, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου, το νέο χωροταξικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας Παναγιώτης Παπασταματίου υπογράμμισε αφενός την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, αφετέρου το ζήτημα συγκρότησης κοινωνικών συμμαχιών. Όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις κατά τόπους αντιδράσεις που συναντούν τα αιολικά έργα «σε κάθε ζήτημα θα πρέπει να υπάρχει συζήτηση, διαβούλευση, αλλά στο τέλος να υπερισχύει ο νόμος». Άλλωστε, επεσήμανε την ανάγκη το υπουργείο να επιστρέψει στις τοπικές κοινωνίες το τέλους του 1% που παρακρατείται για τα αιολικά πάρκα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΗΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης επικρότησε τις πρωτοβουλίες του ΕΣΕΚ, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν θέματα ειδικού ενδιαφέροντος, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών και να διευκρινιστεί το χωροταξικό. Χαρακτήρισε δε τις πολύ μεγάλες επενδύσεις σπονδυλική στήλη, για την επίτευξη των στόχων. Επιπλέον, ανέδειξε το θέμα πως οι ΑΠΕ θα χρειαστούν τις δικές τους διασυνδέσεις και κεντρικούς σταθμούς αποθήκευσης.
Αιχμές ως προς την εφαρμογή των στόχων της εξοικονόμησης ενέργειας άφησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, σχολιάζοντας παράλληλα το φορολογικό νομοσχέδιο. Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ ανέφερε πως «οι συντάκτες του φορολογικού νομοσχεδίου εξακολουθούν να αγνοούν το ότι η αθροιστική φορολόγηση των μισθωμάτων της «μεσαίας τάξης» με συντελεστή 35-45 %, με εισφορά αλληλεγγύης έως και 10%, με ετήσιο ΕΝΦΙΑ και με το συμπληρωματικό του φόρο ο οποίος επιβάλλεται κυρίως σε απρόσοδα ακίνητα, χωρίς κανένα όριο προς τα επάνω, αλλά και σειρά από άλλους πολυποίκιλους φόρους και κάθε είδους τέλη, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κλπ., "ταυτότητες κτιρίων", έχει συνολικά δημευτικό χαρακτήρα, «τα παίρνει όλα» κυριολεκτικά, με αποτέλεσμα να μην απομένει διαθέσιμο εισόδημα της τάξης του 30% το οποίο αξιώνεται να δαπανηθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος!».
Τέλος, από τις χθεσινές παρεμβάσεις αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση ότι από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το κλίμα απουσιάζει το ζήτημα της αξιοποίησης της γεωθερμίας, και της προώθησης των ενεργειακών κοινοτήτων.