Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί, αύριο, 4 Δεκεμβρίου, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο. Η συνάντηση κορυφής των δύο ανδρών προγραμματίζεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν επιβαρυνθεί ύστερα από σωρεία προκλητικών 

ενεργειών της γείτονος κάτι που επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ, που στάθηκε αφορμή για να αποχωρήσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος είχε προσκληθεί να παρευρεθεί, ως επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Ερντογάν, εν γνώσει του ότι μεταξύ των προσκεκλημένων του ήταν και ο Έλληνας αξιωματούχος,, διεμήνυσε ότι «τα πλοία μας συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα αποσύρουμε τα πλοία μας από εκεί. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας, τόσο τα δικά μας όσο και των Τουρκοκυπρίων» και συνέχισε: «Αντί μιας δίκαιης μοιρασιάς, στην Ανατολική Μεσόγειο, κάποιοι υποκινούν εντάσεις στην περιοχή. Καμία χώρα δεν είναι πάνω από τον διεθνή νόμο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει με τετελεσμένα».

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε ως αυτονόητη την αποχώρηση του υφυπουργού του, λέγοντας πως «στην εκδήλωση, ο κ. Ερντογάν ήταν ακόμα μια φορά προκλητικός σε σχέση με την Κύπρο και σε σχέση με την Ελλάδα. Ο παριστάμενος υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, όπως ήταν αυτονόητο, αποχώρησε από την εκδήλωση. Θέλω λοιπόν να δηλώσω ότι η Ελλάδα είναι βεβαίως υποχρεωμένη να έχει μια ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία, δεν είναι όμως διατεθειμένη η Ελλάδα και η κυβέρνησή της να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό.»

Το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να ανακοινώσει το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ότι «ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο». Σημείωσε, δε, πως η παραβατικότητα της Τουρκίας, με απειλές και παρεμβάσεις στο διεθνές δίκαιο «δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής», ενώ «καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της».

Στις τουρκικές προκλήσεις θα αναφερθεί, σήμερα, στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση.

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η  τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας» έχει επισημάνει, ενώ διαμηνύει πως η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. "Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες", φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης σε στενούς συνεργάτες του και πρόσθεσε πως η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική απομόνωσή της.

Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος οι ελληνικές θέσεις είναι σαφείς: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών,  όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος και το Καστελόριζο, μετερχόμενη τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

Ο κ. Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις. Έθεσε, ήδη, το ζήτημα στον Ιταλό Πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, και στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας.  

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αίγυπτο και συμφώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να επιταχυνθούν οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.