με ποσοστιαίο άλμα +69,52%. Είναι φυσικά, μία από τις πιο ακριβές αγορές στην Ευρώπη, για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια, αφότου ξεκίνησε τη λειτουργία του Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Η υψηλότερη τιμή του τελευταίου 24ώρου έφθασε στα 326,18 ευρώ/MWh, που σηματοδοτεί την απόσυρση των φωτοβολταϊκών έργων, από 148,04 ευρώ/MWh, την Κυριακή, αλλά 485,60 ευρώ/MWh την προηγούμενη Πέμπτη.
Στις 07:00 το πρωί, στην ωριαία παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανά καύσιμο, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, κυριαρχούσε το φυσικό αέριο, με ποσοστό συμμετοχής 47%, ή 2.080 MWh και έπονταν, οι εισαγωγές με 25%, ή 1.102 MWh, οι ΑΠΕ με 22%, ή 1.000 MWh και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, με 6%, ή 274 MWh.
Από το μείγμα απουσιάζει παντελώς ο λιγνίτης που συμμετείχε με εντυπωσιακά ποσοστά, για τα δεδομένα της πολιτικής απολιγνιτοποίησης, τις προηγούμενες λίγες εβδομάδες.
Όλα τούτα παραπέμπουν σε μια ενεργειακή ακρίβεια που έχει αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και η οποία είναι βέβαιο ότι θα αποτυπωθεί και στα τιμολόγια των οικιακών και επιχειρηματικών καταναλωτών τον προσεχή μήνα, Οκτώβριο.
(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, 16/9/2024. Πηγή: ΡΑΑΕΥ)
Σημειώνουμε ότι η μέση χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας παρουσιάζει συνεχή άνοδο τους τελευταίους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τον Μάιο ήταν σχεδόν 81 ευρώ/MWh, τον Ιούνιο, 99 ευρώ/MWh, τον Ιούλιο 135 ευρώ/MWh, τον Αύγουστο, 130 ευρώ/MWh και το πρώτο 15νθήμερο του μήνα που διανύουμε, 128 ευρώ/MWh.
Θυμίζουμε, ότι την αντίστοιχη ημέρα, το 2023, η χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα ήταν 94,85 ευρώ/MWh.
Η διατήρηση αυτής της εικόνας στην χονδρική ηλεκτρισμού αντανακλά τα εγγενή προβλήματα που ανέκυψαν τους τελευταίους μήνες, ιδίως στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, εξαιτίας των προβλημάτων στην τροφοδοσία της Ουκρανίας με ρεύμα. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης σε αυτή τη χώρα πως διαθέτει και σήμερα, την πιο ακριβή τιμή στην προημερήσια αγορά της (143,31 ευρώ/MWh).
Toν ισχυρισμό αυτό, διακινεί η ελληνική κυβέρνηση υπό το φως της παραδοχής ότι οι χονδρικές τιμές στη ΝΑ Ευρώπη είναι τριπλάσιες από τις αντίστοιχες στις χώρες της Δυτικής και της Βόρειας Ευρώπης.