Στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε, μεταξύ άλλων, το ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετείχε χθες στη Διάσκεψη του Ο.Η.Ε. για την κλιματική αλλαγή που έγινε στη Μαδρίτη,

στη διάρκεια της οποίας υπογράμμισε το ότι η χώρα μας υιοθετεί πλήρως τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα ως το 2050 και ότι έχουμε οριστικοποιήσει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και κλείνουμε τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής το αργότερο έως το 2028.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αναπτύσσουμε σχέδιο με στόχο να τονώσουμε τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών έως το 60% εντός της επόμενης δεκαετίας. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει τη μετάβαση των περιοχών μας όπου γίνεται εξόρυξη λιγνίτη, παρέχοντας επαρκή χρηματοδότηση στις χώρες που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι η χώρα μας  μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς η ενεργειακή μετάβαση και η δράση για το κλίμα μπορούν να εμφυσήσουν ελπίδα στη νέα γενιά, δημιουργώντας «πράσινες» θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη. Αναφέρθηκε, επίσης, στην  πρόθεσή μας να συγκαλέσουμε Διάσκεψη υψηλού επιπέδου στην Αθήνα τον επόμενο χρόνο, έτσι ώστε, κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, να διασφαλίσουμε πως τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που άντεξαν μέχρι τώρα τη δοκιμασία του χρόνου, δεν θα καταστραφούν.

Νωρίτερα σε συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που μετείχαν στη Διάσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση των πολιτικών που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι μια ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική «μπορεί  να επιτευχθεί μόνο με αυξημένα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσα».