Το Χάσμα Ελλάδας-Τουρκίας Καθιστά πιο Επικίνδυνη την 'Αγκυρα- Η Κύπρος Προσφεύγει στην Χάγη

Το Χάσμα Ελλάδας-Τουρκίας Καθιστά πιο Επικίνδυνη την Αγκυρα- Η Κύπρος Προσφεύγει στην Χάγη
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 5 Δεκεμβρίου 2019 - 11:57

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε το χάσμα Ελλάδας -Τουρκίας. Τις επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, καθώς και τον απολογισμό της συνάντησης των ηγετών των δύο χωρών σχολίασαν ο καθ. Κώστας Φίλης, καθώς και οι κ.κ Εγκολφόπουλος και Δεσποτόπουλος σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Ο κ. Φίλης είπε πως με τη συζήτηση αυτή επιβεβαιώθηκε το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Τουρκία αυθαιρετεί και ασκεί πίεση για ένα θέμα που μας αφορά άμεσα, την Κρήτη. Οι ενέργειες της Τουρκίας, όπως φαίνεται, συνέχισε ο ίδιος, συνιστά απόπειρα να αποκόψει την Κρήτη από τη Ρόδο, την Κάρπαθο και το Καστελόριζο.

Ο κ. Φίλης πρόσθεσε ότι η Τουρκία αποβλέπει στο να συνδέσει το Καστελόριζο με την κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε: "Δεν πιστεύω αυτή τη στιγμή ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να πάει, είτε να κάνει έρευνες με σκάφη σεισμογραφικά, είτε να κάνει γεωτρήσεις ανατολικά της Κρήτης. Το παρελθόν της Άγκυρας υποδηλώνει ότι πάντα μας προδιαθέτει για τις ενέργειές της."

                                    γελοιογραφία του Νίκανδρου αποκλειστικά για το energia.gr

Από την πλευρά του, ο κ. Εγκολφόπουλος είπε, σχετικά με τις αυστηρές δηλώσει ηγετών, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, για τα ελληνοτουρκικά πως είμαστε ξεκάθαρα σε καλύτερη θέση και υποστήριξε πως η Τουρκία μπλοφάρει, όπως φάνηκε και από την ιστορία, επειδή ο Ερντογάν γνωρίζει την κατάσταση της κυβέρνησης του Σαράτζ, γνωρίζει επίσης ότι διώκεται ποινικά η κυβέρνηση του, αρνήθηκε να του δώσει νέα drones και γνωρίζει ότι ο αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ Λίβυος ηγέτης δεν θα κατέχει την πρωθυπουργική θέση για πολύ ακόμα, συνεπώς δεν θα κάνει βήμα παρακάτω.

Τέλος, ο κ. Δεσποτόπουλος, ισχυρίστηκε πως ο Τούρκος Πρόεδρος είναι στριμωγμένος, καθώς διπλωματικά απέτυχε με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα για να πετύχει τους σκοπούς του, πράγμα που θα τον κάνει να προχωρήσει με τις προκλητικές του ενέργειες.

«Θα τολμήσει και δεν θα διστάσει να φτάσει και νότια της Κρήτης», υποστήριξε ο κ. Δεσποτόπουλος, αναφέροντας πως εάν θεωρήσει ότι δεν αποδίδει σε διπλωματικό επίπεδο η πίεση θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά στην Αθήνα, στην Λευκωσία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε η προσφυγή στην Χάγη έχει ως στόχο την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κληθείς από δημοσιογράφους να αναφέρει, κατά την άφιξή του στο 7o Ενεργειακό Συμπόσιο του ΙΕΝΕ με θέμα: “Κύπρος: Τα επόμενα βήματα στη σκακιέρα της ενέργειας”, σε τί αποβλέπει η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο, για τη διαφορά της με την Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: “Στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε έννομο ή κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης αυτό το στόχο έχει», αν και δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «υπάρχουν και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες».

Στη συνέχεια στην ομιλία του στο άνοιγμα του Συμποσίου τόνισε ότι «όσες των χωρών σέβονται το διεθνές δίκαιο, τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, έχουν και λόγο και ρόλο να διαδραματίσουν. Συνεπώς η Τουρκία δεν αποκλείεται, αρκεί να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο όπως καταγράφεται είτε σε διεθνείς συμβάσεις, είτε στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών και όχι στο διεθνές δίκαιο όπως η ίδια αυθαιρέτως το ερμηνεύει», τόνισε.

Και τέλος επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας «να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα του φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί».