Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρου Δημητρογιάννη, για θετική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, με την προϋπόθεση να ληφθούν υπόψη κατά την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου, οι παρατηρήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάτι που θα ανάψει το πράσινο φως στην ανάδοχο εταιρεία, για να προχωρήσει στην έναρξη των εργασιών.
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε πολύωρη συζήτηση μεταξύ των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τοπικών φορέων, εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου και της αναδόχου εταιρείας, ενώ συμμετείχαν και αρκετοί πολίτες.
Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, «στο πλαίσιο της Α’ φάσης του σταδίου Α του Προγράμματος Ανάπτυξης του κοιτάσματος, οι γεωτρητικές εργασίες περιλαμβάνουν τη διάνοιξη δύο γεωτρήσεων εκτεταμένης οριζόντιας μετατόπισης (ERD) από τη χερσαία περιοχή παραχώρησης (γήπεδο έργου) στην ακτή προς την κορυφή του αντικλίνου του ταμιευτήρα του κοιτάσματος που βρίσκεται περίπου 3,5 km νότιο-δυτικά».
Οι χερσαίες εγκαταστάσεις θα τοποθετούνται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 18.326,84 m2, που έχει χαρακτηρισθεί ως δασική και βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας, Β1, του κηρυγμένου ως αρχαιολογικού χώρου ακρωτηρίου, Αγ. Ανδρέα – Κατακόλου.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι αν και είναι νωρίς ακόμα προκειμένου να εκφράζονται βεβαιότητες, είναι ελπιδοφόρο ότι μέσω αυτών των ερευνών μπορεί και η Δυτική Ελλάδα να μπει στον «χάρτη των ελληνικών υδρογονανθράκων».
Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει ότι υπάρχει και μία πολύ αυστηρή νομοθεσία για τις προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, που θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. «Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί μία προίκα που ήδη την έχουμε. Υδρογονάνθρακες δεν ξέρουμε ακόμα εάν έχουμε. Άρα, δεν θα ρισκάρουμε με τίποτα τον πλούτο που ήδη έχουμε, για έναν πλούτο που ίσως αποκτήσουμε μελλοντικά», υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης και πρόσθεσε ότι «βιώσιμη είναι η οικονομική ανάπτυξη που ενισχύει τους ανθρώπους και το περιβάλλον και όχι αυτή που στρέφεται κατά των ανθρώπων ή του περιβάλλοντος».
Δείτε τη μελέτη εδώ