Σε Δημόσια Διαβούλευση το 10ετές Σχέδιο του ΔΕΣΦΑ –  Προβλέπει Υψηλά Επίπεδα Απολιγνιτοποίησης

Σε Δημόσια Διαβούλευση το 10ετές Σχέδιο του ΔΕΣΦΑ –  Προβλέπει Υψηλά Επίπεδα Απολιγνιτοποίησης
energia.gr
Παρ, 13 Δεκεμβρίου 2019 - 12:19

Ο σχεδιασμός του διαχειριστή του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ), όπως αποτυπώνεται στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς για την περίοδο 2020-2029, που τέθηκε από τη ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2020, περιλαμβάνει έργα για την τροφοδοσία των νησιών με LNG, το οποίο θα καταφθάνει σε αυτά από το τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας μέσω εικονικών αγωγών (virtual pipelines). Πιο συγκεκριμένα, το δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνει

φυσικό αέριο στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Β. Αιγαίου, όπως και στη Δυτική Μακεδονία για τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης όταν τεθούν εκτός λειτουργίας οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, καθώς και μία σειρά διεθνών διασυνδέσεων.

Επίσης, περιλαμβάνει την κατασκευή του μετρητικού/ρυθμιστικού σταθμού στην περιοχή Περδίκκα Εορδαίας μέσω του οποίου θα καταστεί εφικτή η παροχή φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP στις πόλεις Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Αμύνταιο, προκειμένου να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Η τελική επενδυτική απόφαση για το μετρητικό σταθμό, προϋπολογισμού €3 εκατ., θα ληφθεί τον Δεκέμβριο του 2020 και η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2022. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ, που δόθηκε σε διαβούλευση τον περασμένο Αύγουστο και ενσωματώθηκε έπειτα από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, την κυβέρνηση και τη ΡΑΕ για να δώσει διέξοδο στις ανάγκες τηλεθέρμανσης της περιοχής αλλά και να στηρίξει εναλλακτικά αναπτυξιακά πλάνα μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, το σχέδιο του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνει την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 400 MW με καύσιμο φυσικό αέριο, το οποίο θα φτάνει εκεί μέσω εικονικών αγωγών, οι οποίοι ουσιαστικά αποτελούν μία εφοδιαστική αλυσίδα, που περιλαμβάνει λιμενικές εγκαταστάσεις/δεξαμενές στο νησί, δεξαμενές αποθήκευσης και μονάδες αεριοποίησης καθώς και πλοίο μεταφοράς (τροφοδοσίας) LNG. To κόστος του τέρμιναλ και του πλοίου μεταφοράς εκτιμάται στα €175 εκατ., ενώ οι υποδομές θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τον Δεκέμβριο του 2022. Η μονάδα των 400 MW, σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, θα λειτουργεί στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ενώ παράλληλα θα τροφοδοτεί την Κρήτη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αντίστοιχα σχέδια με αυτό της Κρήτης προβλέπει το πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ και για τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Β. Αιγαίου. Σε ένα κεντρικό νησί των Δωδεκανήσων θα εγκατασταθεί μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, η οποία επίσης θα τροφοδοτείται μέσω ενός εικονικού αγωγού με φυσικό αέριο για να στηρίζει την  ηλεκτροδότηση και των λοιπών διασυνδεδεμένων νησιών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, το ύψος των επενδύσεων του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2020-2029 αναμένεται να ξεπεράσει τα €2.5 δισ., ενώ τα έργα της πρώτης τριετίας ανέρχονται στα €500 εκατ. Το προς διαβούλευση κείμενο είναι διαθέσιμο στο ακόλουθο link:

http://www.rae.gr/site/file/categories_new/about_rae/factsheets/2019/maj/0912_2?p=file&i=0