Η απόφαση για ταχύτερη απόσυρση των λιγνιτικών βάζει δυναμικά τη ΔΕΗ στην τροχιά της ενεργειακής μετάβασης, με τη διοίκηση να σκοπεύει να αντικαταστήσει το λιγνίτη με εκτεταμένες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως είναι γνωστό η ΔΕΗ είχε ζημιωθεί 200 εκατ. ευρώ από τις λιγνιτικές της μονάδες ενώ το 2019 οι λιγνιτικές ζημιές αναμένεται να αυξηθούν στα 300 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Γιώργος Στάσσης, μιλώντας σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι η επιχείρηση είναι αποφασισμένη να επιταχύνει την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, κλείνοντας όλες τις υπάρχουσες μονάδες μέχρι το 2023.

Άμεσα λοιπόν προβλέπεται το κλείσιμο των μονάδων σε Καρδιά 1,2 που είναι ούτως ή άλλως είναι εκτός συστήματος λόγω εξάντλησης των ωρών λειτουργίας για περιβαλλοντικούς όρους. Οι αντίστοιχες μονάδες Καρδιάς 3 και 4 αναμένεται να σφραγιστούν το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2020 προβλέπεται να κατέβει ο διακόπτης  για Αμύνταιο 1 και 2, ενώ για το 2022 δρομολογείται το κλείσιμο έξι μονάδων: το α΄ εξάμηνο των μονάδων Άγιος Δημήτριος 1,2 και το β΄ εξάμηνο Άγιος Δημήτριος 3,4 και η Μεγαλόπολη 3,4. Επίσης προβλέπεται η απόσυρση από το σύστημα της μονάδας της Μελίτης αλλά και της μονάδας 5 του Αγίου Δημητρίου. 

Παράλληλα όπως όλα δείχνουν, ανοιχτή θα παραμείνει από το 2023 και μέχρι το 2028, μόνο η υπερσύγχρονη μονάδα  Πτολεμαΐδα 5 ισχύος 660 MW .

Το επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το ΔΣ της επιχείρησης ενώ ο κ. Στάσσης θα παραχωρήσει τη Δευτέρα συνέντευξη τύπου για την πιο αναλυτική παρουσίαση των βασικών πυλώνων του business plan για τον μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό της επιχείρηση

Τέλος σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους που σήμερα απασχολούνται στις μονάδες λιγνίτη, και φτάνουν περίπου τις 5000, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών μέχρι το 2023 θα έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ με βάση τις προβλέψεις του πρόσφατου ενεργειακού νόμου αλλά και με βάση δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη, θα υπάρχει μια γκάμα επιλογών από την εθελούσια, μέχρι τη μετάταξη εντός ΔΕΗ ή την μετάταξη στο δημόσιο τομέα.