στην οποία εργαζόταν από το 2010 έως το 2013 και τα οποία τον οδήγησαν να συνομιλεί απευθείας με Ιρανούς αξιωματούχους. Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι σκοπεύει να μεταβεί στο Ιράν στο "εγγύς σχετικά μέλλον". Πρεσβευτής της Αργεντινής στην Αυστρία από το 2013, ο Γκρόσι ήταν με την ιδιότητά του αυτή, ο αντιπρόσωπος της χώρας του στην ΙΑΕΑ.
Όσον αφορά στα θέματα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, ο Φρανσουά Νικουλό, πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ιράν, χαρακτηρίζει τον Αργεντινό συνάδελφό του "εντυπωσιακό".
Διπλωμάτες οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί του χαιρετίζουν την "επαγγελματική ηθική του" και την "ενεργητικότητά του", ενώ ένας τρίτος εκτιμά ότι ο κ. Γκρόσι θα προωθήσει σημαντικά την πυρηνική ενέργεια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η εκλογή του έγινε πραγματικότητα μετά τον θάνατο, τον περασμένο Ιούλιο, του Ιάπωνα, Γιουκίγια Αμάνο, ο οποίος διοίκησε την ΙΑΕΑ επί μια δεκαετία.
Ο Γκρόσι είναι ο έκτος διευθυντής της ΙΑΕΑ από την ίδρυση της υπηρεσίας, το 1957 και ο πρώτος ο οποίος προέρχεται από χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Η ΙΑΕΑ, είναι αρμόδια για να ελέγχει επί τόπου την εφαρμογή, από την Τεχεράνη, της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε από τις μεγάλες δυνάμεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα αποκτήσει ατομικά όπλα.
Ο Γκρόσι αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια στιγμή που η ιστορική αυτή συμφωνία κινδυνεύει, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν, πέρυσι.
Η ΙΑΕΑ εκτιμά ότι το καθεστώς της επιθεώρησης των ιρανικών εγκαταστάσεων από το 2015 είναι το πιο σκληρό στον κόσμο. Μέχρι σήμερα η πρόσβαση των επιθεωρητών στις ιρανικές εγκαταστάσεις δεν αμφισβητήθηκε.
Στην ομιλία του για την ανάληψη των καθηκόντων του σήμερα, ο Γκρόσι εξήρε το "αμερόληπτο και αυστηρό σύστημα", των επιθεωρήσεων της ΙΑΕΑ.
Κανένα άλλο όργανο "δεν έχει αυτή την αξιοπιστία που επιτρέπει να εγγυηθεί ότι δεν γίνεται αθέμιτη χρήση πυρηνικού υλικού για την κατασκευή ατομικών όπλων", δήλωσε.
Η πρόκληση για την ΙΑΕΑ είναι να διατηρήσει τη φήμη της ουδετερότητάς της, ανεπηρέαστη από τις πολλές πολιτικές πιέσεις που δέχεται στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν.
Η υποψηφιότητα του Γκρόσι υποστηρίχτηκε κυρίως από τις ΗΠΑ, όμως πολλοί συνάδελφοί του εστιάστηκαν στην "ανεξαρτησία του" και την "ικανότητά του να αντιστέκεται στις πιέσεις απ΄όπου κι αν προέρχονται".