Τουλάχιστον 2,2 εκατ. GW γεωθερμικής ενέργειας μπορούν να αξιοποιηθούν σύμφωνα με την καθηγήτρια του πανεπιστημίου Durham από τα ορυχεία της Βρετανίας, ενώ ερευνητές της γεωλογικής εταιρείας του Λονδίνου επισημαίνουν πως η αύξηση της προσφοράς ανανεώσιμης ενέργειας θα οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση γεωλογικών υλικών

με στόχο τη διατήρηση της ηλεκτροδότησης του στόλου των οχημάτων και άλλων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η απανθρακοποίηση έχει ανοίξει μια συζήτηση πανευρωπαϊκά και όχι μόνο, σε σχέση με την αξιοποίηση των ορυχείων άνθρακα, τα οποία θα μείνουν ανεκμετάλλευτα. Η Charlotte Adams καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Durham ανέφερε πρόσφατα την κληρονομιά που αφήνουν πίσω τους τα ορυχεία εξόρυξης άνθρακα στην Βρετανία. Σύμφωνα με την ίδια τα πλημμυρισμένα ορυχεία με τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, σε θερμοκρασίες που είναι συνεχώς γύρω στους 12-16 ° C μπορούν να παράγουν 2,2 εκατ. GWH γεωθερμικής ενέργειας. Χρησιμοποιώντας αντλίες θερμότητας, αυτές οι θερμοκρασίες μπορούν να αυξηθούν στους 40-50° C. Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Durham επεσήμανε ακόμα ότι πάνω από το ένα τέταρτο των σπιτιών του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται κοντά στα ορυχεία θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την πηγή γεωθερμικής ενέργειας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ζήσει μια εποχή φθηνού φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται εκτεταμένα για θέρμανση", λέει ο Δρ. Jon Busby, ειδικός γεωθερμίας στην Βρετανική Γεωλογική εταιρεία. "Αυτό αρχικά προήλθε από τη Βόρεια Θάλασσα, αλλά με την εξάντληση αυτής της πηγής ενέργειας και την απαίτηση απανθρακοποίησης, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αντικατασταθεί το φυσικό αέριο"."Η γεωθερμική ενέργεια για θέρμανση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο", προσθέτει.

Στη Γλασκόβη, πρόσφατα ανακοινώθηκε πως επιστήμονες σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν την τεράστια δεξαμενή ζεστού νερού των ορυχείων. Εκτιμούν πως αυτή η υπόγεια αποθήκη του φυσικά θερμαινόμενου νερού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να θερμάνει τα σπίτια στην πόλη.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα προηγούμενα γεωθερμικά έργα δεν κατάφεραν να προχωρήσουν εξαιτίας οικονομικών ζητημάτων, ωστόσο οι θετικοί λόγοι από την εκμετάλλευση της γεωθερμίας παραμένουν αρκετοί.  Ένας από αυτούς ότι οι γεωθερμικές εγκαταστάσεις λειτουργούν περισσότερο από το 90% του χρόνου και χρησιμοποιούν πολύ λιγότερες εκτάσεις ανά MW από ό, τι άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.