Mπροστά από το σύνθημα «Αλλάζουμε Μαζί», που εμφανιζόταν γραμμένο στον φωτεινό πίνακα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης παρουσίασε όσο πιο διεξοδικά γινόταν το στρατηγικό σχέδιο και τις οικονομικές προοπτικές  της μεγάλης ελληνικής επιχείρησης για το μεσοπρόθεσμο μέλλον. Κύριος στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ είναι, όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, ο ενεργειακός 

μετασχηματισμός του Ομίλου, σε παράλληλη τροχιά με το μετασχηματισμό της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο επικεφαλής της Επιχείρησης υπογράμμισε, όμως, ότι ο μετασχηματισμός θα πρέπει να είναι δίκαιος, χωρίς νικητές και χαμένους, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της διοίκησης και πρόσθεσε ο ενεργειακός μετασχηματισμός δημιουργεί ευκαιρίες τις οποίες η ΔΕΗ σκοπεύει να αξιοποιήσει ώστε να παραμείνει πρωταγωνιστής και στο νέο τοπίο.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Στάσσης: «Σήμερα η ΔΕΗ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία συμβολής της στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, η ΔΕΗ παρουσίασε επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της κυρίως λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τον λιγνίτη. Ωστόσο, το δεύτερο μισό του 2019 καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την πορεία της εταιρείας και να ενισχύσουμε την κερδοφορία υιοθετώντας βιώσιμες δράσεις. Ατενίζουμε τώρα το μέλλον με αυτοπεποίθηση, στοχεύοντας στο μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία που θα ανταποκρίνεται στις διεθνείς εξελίξεις αλλά και στις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις εκτιμώμενες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας».

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν το τελευταίο τετράμηνο για τη διάσωση της Επιχείρησης που είχαν ως αποτέλεσμα, όπως είπε, την αντιστροφή της καθοδικής πορείας της κερδοφορίας της εταιρείας και την επαναφορά των ταμειακών ροών, την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) στα επίπεδα των 420-470 εκατ. ευρώ το 2019, έναντι 150 εκατ. ευρώ το 2018, την άρση της «ουσιώδους αβεβαιότητας» από τον ορκωτό ελεγκτή και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης από CCC+ σε Β-..

Οι κινήσεις αυτές, συνέχισε ο κ. Στάσσης, έθεσαν τα θεμέλια για την έναρξη του σχεδίου μετασχηματισμού που θα περιγράφεται λεπτομερώς στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο.

Ο επικεφαλής του Ομίλου της ΔΕΗ παρουσίασε,στη συνέχεια, τους τρεις πυλώνες για την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της Επιχείρησης κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια, ου είναι η εφαρμογή του “Green deal” στην ηλεκτροπαραγωγή, με την επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των αντίστοιχων ορυχείων και ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας, η ψηφιοποίηση και λειτουργική αποτελεσματικότητα για την επίτευξη συνεργειών μείωσης του κόστους και αύξησης των εσόδων με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς και η επέκταση σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας με πελατοκεντρική προσέγγιση τόσο στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε νέους επιχειρηματικούς τομείς, όπως η ηλεκτροκίνηση.

Ο κ. Στάσσης ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης που  περιλαμβάνει, όπως ανέφερε, την απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 γιγαβάτ, έως το 2023. Συγκεκριμένα πρόκειται να αποσυρθούν το 2020, οι μονάδες Αμύνταιο 1-2, το 2021, οι μονάδες Καρδιά 3-4, το 2022, οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4 και το 2023, οι μονάδες Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.

Ο ίδιος εξήγησε, όμως ότι το χρονοδιάγραμμα της απόσυρσης είναι απλώς η πρόταση της ΔΕΗ που θα αξιολογηθεί από τον ΑΔΜΗΕ, καθώς θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα ζητήσει να παραχωρηθεί στην Επιχείρηση κάποιου είδους ανάκτηση κόστους (ΑΔΙ ή κάτι παραπλήσιο, από εκείνους τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της ΕΕ) ώστε να αποζημιωθεί η ΔΕΗ για όσο χρόνο θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι λιγνίτες, καθώς της δημιουργούν ζημιές.

Ο επικεφαλής της Επιχείρησης τόνισε ότι από το 2022, θα ενταχθεί στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που θα καίει λιγνίτη, το αργότερο έως το 2028 και μετά θα συνεχίσει να λειτουργεί με διαφορετικό μείγμα καυσίμου.

Η Πτολεμαΐδα 5 θα καλύψει σε ισχύ, τις αποσύρσεις των πρώτων τριών ετών, υπογράμμισε ο κ. Στάσσης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ εκπέμπει σήμερα, περίπου 20 εκατ. τόννους άνθρακα σε ετήσια βάση και διαβεβαίωσε ότι θα έχει περιορίσει τις ρυπογόνες εκπομπές της στο 5% έως το 2024, με απόλυτο σεβασμό στους εργαζομένους, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. 

Αναφορικά με το εργατικό δυναμικό της Επιχείρησης, ο κ. Στάσσης είπε πως δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς εργαζόμενος και εξήγησε πως από τους 15.300 υπαλλήλους το 2019, η ΔΕΗ θα μειώσει το δυναμικό της στους 11.500 έως το 2024, μέσω κινητικότητας, συνταξιοδοτήσεων, μετατάξεων στο Δημόσιο – ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν 70 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό στις λιγνιτικές περιοχές που θα μπορούσαν να μεταταγούν σε άλλα κέντρα Υγείας στην περιοχή- και εθελουσίαας εξόδου, με πακέτα παροχών στα πρότυπα του αντίστοιχου προγράμματος του ΟΤΕ.

Πρόσθσε δε, ότι θα υπάρξουν προγράμματα επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισης προσωπικού, ενώ θα υπάρξουν και προσλήψεις 800 ατόμων στην Επίχειρηση, προκειμένου να προκύψει ο τελικός αριθμός των 11.500 εργαζομένων.

Ο κ. Στάσσης εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με το θέμα της κάλυψης των περιοχών που σήμερα χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση από τους σταθμούς της ΔΕΗ και είπε ότι δεν θα υπάρξει πολίτης που θα παγώσει το σπίτι του λόγω των αλλαγών που επιλέγει να κάνει η Επιχείρηση.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θα κλείσει η μονάδα στο Αμύνταιο προτού λειτουργήσει η νέα τηλεθέρμανση, ενώ την Πτολεμαΐδα θα καλύψει  η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, στην Κοζάνη θα αναζητηθεί λύση πιθανόν με μονάδα τηλεθέρμανσης που θα καίει βιομάζα, φυσικό αέριο ή σκουπίδια και για την Μεγαλόπολη ότι η τηλεθέρμανση θα συνδυαστεί με την μονάδα φυσικού αερίου.

Ακόμη, ο κ. Στάσσης εκτίμησε ότι το ηλεκτρικό σύστημα θα χωρά, πιθανότατα, 1 -2 νέες επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου, αλλά εξήγησε πως, επειδή οι μονάδες δεν θα είναι κερδοφόρες χωρίς ΑΔΙ, θα περιμένει τις σχετικές αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για το πλαίσιο ενίσχυσης και τότε η ΔΕΗ θα εξετάσει το ενδεχόμενο μιας επένδυσής της σε μονάδα φυσικού αερίου, κατά πάσα πιθανότητα, σε συνεργασία με ιδιώτες.

Ερωτηθείς, για το μερίδιο που θα κατέχει η ΔΕΗ μεσοπρόθεσμα, μετά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, το 2015, ότι θα πρέπει να μειωθεί στο 50%, ο επικεφαλής του Ομίλου απάντησε πως «θα δούμε σταδιακά το νούμερο στο οποίο θα υποχωρήσει το μερίδιό μας στην αγορά», αφήνοντας να εννοηθεί, όμως, πως θα είναι υψηλότερο του 50%, πιθανώς θα εγγίζει το 60%.

Πολύ φιλόδοξα είναι τα σχέδια της νέας ΔΕΗ για τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο, όπως είπε ο Πρόεδρός της, επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1 γιγαβάτ, έως το 2024, «κάτι που θα προκύψει με οργανική ανάπτυξη, αλλά και πολλές συνεργασίες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεριμένα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ αποκάλυψε ότι στο "portfolio" μονάδων ΑΠΕ ύψους 4.5 GW που είχε σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προστέθηκαν πρόσφατα 1.5 GW ακόμα. Αναφερόμενος στις επιδιωκόμενες συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρείες για την ανάπτυξη ΑΠΕ ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις με πάνω από 10 διαφορετικούς ομίλους και ότι, ακόμα κι αν στις αρχικές συνεργασίες έχει μειοψηφικό ποσοστό η ΔΕΗ μετά την λειτουργία των έργων η ΔΕΗ επιδιώκει να έχει τον έλεγχο των σταθμών ΑΠΕ.

Ακόμη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ εξήγγειλε την είσοδο της επιχείρησης στην ηλεκτροκίνηση, με την εγκατάσταση 1000 σταθμών φόρτισης ανά την Ελλάδα, στα επόμενα 2-3 χρόνια, και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα. «Από εκεί θα προέλθουν τα μελλοντικά στρατηγικά έσοδα του Ομίλου», τόνισε ο κ. Στάσσης.

Παράλληλα, το σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού της Επιχείρησης περιλαμβάνει την αναβάθμιση των δικτύων, με εργαλεία όπως, μεταξύ άλλων, έξυπνοι μετρητές, αυτόματοι διακόπτες, συστήματα GIS, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη νέα εμπορική πολιτική της ΔΕΗ,, με τον κ. Στάσση να υπογραμμίζει πως από το νέο έτος δεν θα διαθέτει μόνο προϊόντα ρεύματος αλλά και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

Πρόκειται για νέα συνδυαστικά προϊόντα και ευέλικτα πακέτα καθώς και ενεργειακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Ο κ. Στάσσης δεν απέκλεισε ακόμη και την παροχή ειδικών υπηρεσιών για το σπίτι που θα έχουν σχέση με την ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών και των επιχειρήσεων. 

Αναφερόμενος στην έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές, ο επικεφαλής της τόνισε ότι δεν συντρέχει,, αυτή τη στιγμή, επείγουσα ανάγκη για έκδοση ομολόγου, όμως, είπε, πως μια τέτοια προοπτική θα εξεταστεί σε συνάρτηση με την βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της ΔΕΗ και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους ξένους οίκους και την αγορά.

Τέλος, σχολιάζοντας ερώτηση του energia.gr για το εάν η διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζει το κατά πόσο είναι εφικτή η μετατροπή της λιγνιτικής λεκάνης της Δ. Μακεδονίας σε μπαταρία των Βαλκανίων, ο κ. Στάσσης είπε πως αυτό είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα της οποίας η υλοποίηση θα εξαρτηθεί από το βαθμό με τον οποίο θα αναπτυχθούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες.