Η Ρωσία επανέλαβε σήμερα την πρόθεσή της να ολοκληρώσει τον αγωγό Nord Stream 2, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής, παρά τις κυρώσεις που αποφάσισαν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ. «Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μία ημέρα μετά την έγκριση των κυρώσεων από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Οι κυρώσεις, που κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύουν τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται στο πρόγραμμα. Έχοντας ολοκληρωθεί κατά περισσότερο από το 80%, ο υποθαλάσσιος αγωγός που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία, υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2019, ή στις αρχές του 2020 και αναμένεται να διπλασιάσει τον όγκο του ρωσικού φυσικού αερίου που διοχετεύεται στην δυτική Ευρώπη, μέσω Γερμανίας, η οποία θα αποκομίσει και τα μεγαλύτερα οφέλη. Ο αμφιλεγόμενος αγωγός διαθέτει ικανότητα μεταφοράς 55 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, ήτοι, όσο και ο αρχικός, Nord Stream 1.

Όμως για την Ουάσινγκτον και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουκρανία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, ο αγωγός θα αυξήσει την εξάρτηση των Ευρωπαίων από το ρωσικό αέριο, που κατά την άποψή τους, η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό χειραγώγησης και άσκησης πολιτικών πιέσεων.

Εξάλλου, για τους σφοδρούς πολέμιιούς του, ο Nord Stream 2 θυσιάζει τα συμφέροντα της "συμμάχου" των, Ουκρανίας, η οποία αντλεί σημαντικά έσοδα από τα τέλη μεταφοράς τράνζιτ, ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. 

«Οι κυρώσεις δεν αρέσουν ούτε στην Μόσχα ούτε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ούτε στο Βερολίνο, ούτε στο Παρίσι», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, καταγγέλλοντας μια «ολοφάνερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αθέμιτου ανταγωνισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την έγκριση του κειμένου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βερολίνο είχαν καταγγείλει τις κυρώσεις που έχουν στόχο εταιρείες που ασκούν νόμιμη δραστηριότητα και συνιστούν αμερικανική παρέμβαση στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

Για ορισμένους παρατηρητές, η εναντίωση των ΗΠΑ στον Nord Stream 2 αποτελεί, επίσης, μέρος της εμπορικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η Ουάσιγκτον, η οποία, ως μεγάλος παραγωγός αερίου, επιθυμεί να αυξήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της (LNG) προς την Ευρώπη.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και την ανάκληση των αμερικανικών θεωρήσεων διαβατηρίου για τους επιχειρηματίες που εμπλέκονται στο έργο του αγωγού. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να ανακοινώσει εντός των προσεχών 60 ημερών τα ονόματα των εταιρειών και των προσώπων που συμμετείχαν στην εγκατάσταση των σωληνώσεων για τον Nord Stream 2.

Ένας από τους κύριους στόχους των κυρώσεων είναι η Allseas, η ελβετική εταιρία στην οποία ανήκει το Pioneering Spirit, το μεγαλύτερο πλοίο τοποθέτησης υποβρύχιων αγωγών στον κόσμο, που συνεργάζεται με την Gazprom για την κατασκευή του υπεράκτιου τμήματος του αγωγού. Συνολικά, έχουν επενδυθεί δεκάδες δισ. ευρώ στον αγωγό, που χρηματοδοτείται κατά 50% από την Gazprom και κατά 50% από πέντε ευρωπαϊκές εταιρίες, ήτοι τις OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper και Shell.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχέδιο υλοποίησης του αγωγού δεν είναι πρόσφατα, αλλά πηγάζουν από την ημέρα που εξαγγέλθηκε το έργο, με αποτέλεσμα, ο Nord Stream 2 να λαμβάνει μόλις στα τέλη Οκτωβρίου το πράσινο φως από την Δανία, ώστε να διασχίσει τα χωρικά ύδατά της, ενώ ένα σοβαρό εμπόδιο συνιστούν και οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. για τη μεταφορά αερίου, που απαιτούν το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων παραγωγής και διανομής.