Η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας, ανεξαρτήτως των αγωγών που κατασκευάζει η Μόσχα ώστε να παρακάμψει τη χώρα, τόνισε σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ουκρανία αποτελεί σημαντική διαδρομή για τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, όμως  η υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου εκπνέει στα τέλη του έτους.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από Ρωσία, Ουκρανία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο σε έναν νέο γύρο ενεργειακών συνομιλιών. «Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα. Θα θέλαμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος από τη Μόσχα, κατά τη διάρκεια ετήσιας συνέντευξης Τύπου.

«Θα αναζητήσουμε μια λύση που είναι αποδεκτή για όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της  Ουκρανίας. Και αυτό παρά την κατασκευή υποδομών όπως ο αγωγός Nord Stream 1, Nord Stream 2, TurkStream. Θα διατηρήσουμε την ουκρανική οδό», πρόσθεσε ο κ. Πούτιν.

Η Μόσχα είχε προτείνει στον παρελθόν μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία με την Ουκρανία, μέχρι την ολοκλήρωση των αγωγών που παρακάμπτουν τη χώρα -Nord Stream 2 και TurkStream. Η Ουκρανία επιμένει για μακροπρόθεσμο συμβόλαιο.