Για να... Γυρίσουμε στον Ήλιο Θέλει Δουλειά Πολύ

Πρόκειται, ασφαλώς, για μια ιστορική καμπή στα χρονικά της επιχείρησης που συνέδεσε το όνομά της με τον λιγνίτη, το - εκ των ων ουκ άνευ - σχέδιο της διοίκησής της να τον απαρνηθεί και να στραφεί στον ήλιο και στον άνεμο για να συνεχίσει να υπάρχει. Το σχέδιο για τη νέα ΔΕΗ περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1 GW έως το 2024, κάτι που θα προέλθει με οργανική ανάπτυξη και πολλές συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρείες, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της, Γιώργος Στάσσης σε συνέντευξη Τύπου 

energia.gr
Κυρ, 22 Δεκεμβρίου 2019 - 13:02

την προηγούμενη εβδομάδα. Ήδη ανακοινώθηκε ότι υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της κοινοπραξίας MTG με στόχο την κατασκευή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ τουλάχιστον 300 ΜW στην Ελλάδα, με εστίαση σε αιολικά και φωτοβολταϊκά -χωρίς να αποκλείεται και η γενναία συμμετοχή των φθηνών υδροηλεκτρικών.

Για να συμβεί η κοσμογονία που επαγγέλλεται το νέο business plan, θα πρέπει να κινητοποιηθούν σημαντικά κεφάλαια, τα οποία όμως εκλείπουν, σήμερα. Γι΄αυτό και η μόνη εφικτή λύση στηρίζεται, κατά βάση, στη συνεργασία με τους ιδιώτες. Αρκετά έργα ΑΠΕ, υποσχέθηκε ο CEO της ΔΕΗ, θα αναπτυχθούν από ίδιους πόρους της Επιχείρησης, μέσω ανακατανομής των πάγιων επενδύσεων, που κινούνται στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, ώστε από το 10% το 2019 να αυξηθούν στο 25% τη χρονιά που έρχεται.

Οι καλές καγαθές προθέσεις δεν αρκούν.

Στα τέλη Νοεβρίου, ο CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, σε επιστολή του, στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης της ΡΑΕ για την απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, επισήμαινε ότι η εταιρεία έχει υποβάλλει αιτήσεις αρκετών GW για διασύνδεση στο Ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Σύστημα, από το 2011-2013, χωρίς να λάβει ποτέ καμία απάντηση.

Tόνιζε, δε, ότι «πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των εκκρεμών αιτήσεων και στη συνέχεια να εκκινήσει η διαδικασία με το νέο καθεστώς αδειοδότησης», πράγμα που υπονοεί ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συμπεριλάβει στο σχεδιασμό της, τις δυνατότητες που τις δίνει το γεγονός ότι οι λησμονημένες αυτές αιτήσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Είναι πρόδηλο πως η Επιχείρηση, μόνο με ένα θαύμα θα προλάβει, εξ ιδίων δυνάμεων, την υπερταχεία του 1GW που προανήγγειλε. Πιθανώς θα επιλέξει έναν πιο «εύκολο» δρόμο για να μειώσει την απόσταση που τη χωρίζει από το στόχο της: την εξαγορά παλαιών μονάδων ΑΠΕ τις οποίες οι ιδιώτες που διαχειρίζονται θέλουν να ξεφορτωθούν.   

Kαθώς πλησιάζει το 2023, όταν θα έχουν αποσυρθεί από το σύστημα τα 3,4 GW των λιγνιτικών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τα κεφάλαια για την ενίσχυση των ΑΠΕ είναι λειψά - και ενώ δεκάδες έργων βρίσκονται μεταξύ ανυπαρξίας και αιωνιότητας - το energia.gr κρίνει πως θα απαιτηθούν απείρως πιο απτές πολιτικές από πλευράς ΔΕΗ και κυβέρνησης, αφενός για να μη διαταραχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και αφετέρου, για να μπορέσουμε να διαβούμε τον «Πράσινο» Ρουβίκωνα που ευαγγελίζεται η ιθύνουσα τάξη των Βρυξελλών.