H Toυρκία Βγάζει από την Πολιτική "Ναφθαλίνη" τον East Med - Επιταχύνονται οι Διαδικασίες για την Υλοποίησή του

H Toυρκία Βγάζει από την Πολιτική Ναφθαλίνη τον East Med - Επιταχύνονται οι Διαδικασίες για την Υλοποίησή του
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 24 Δεκεμβρίου 2019 - 08:54

Στις 2 Ιανουαρίου υπογράφεται στην Αθήνα η διακρατική συμφωνία, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για το φιλόδοξο γεωστρατηγικής σημασίας επενδυτικό σχέδιο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, από τους ηγέτες των τριών χωρών. 

Η σημαντική αυτή εξέλιξη δεν θα μπορούσε να γίνει δίχως τη στήριξη της Ιταλίας η οποία, αν και δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, εν τούτοις, εκτιμάται πως θα εκπροσωπηθεί, σε τούτη τη φάση, από κυβερνητικό στέλεχος, ενώ όπως επισήμανε στην επίσημη ανακοίνωσή του το Μαξίμου: «Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία». Αναφερόμενος στον λόγο για τον οποίο θα απουσιάσει η Ιταλία, ο Νίκος Δένδιας, εξήγησε ότι έχει ανακύψει ένα περιβαλλοντικό ζήτημα σχετικά με το σημείο απόληξης του αγωγού, με τις διαπραγματεύσεις για αυτό το ζήτημα να τείνουν στο να υπάρξει κατάληξη του EastMed στον TAP, ανοιχτά των ιταλικών ακτών, ώστε να μην υπάρξουν δύο απολήξεις.
 
«Υπάρχει μία επιφύλαξη από την ιταλική πλευρά μέχρι να οριστικοποιηθεί η λύση. Επί της αρχής, όμως, η Ιταλία είναι απολύτως σύμφωνη. Επελέγη, λοιπόν, να υπογραφεί το κομμάτι που αφορά στις τρεις χώρες και η ιταλική συμμετοχή να έλθει ως προσθήκη, ως προσχώρηση μετά», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Και ενώ τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας – Ιταλίας συναντώνται στις 30 Δεκεμβρίου στην Ρώμη για την οριοθέτηση ΑΟΖ, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συναντήσουν επιπρόσθετα εμπόδια, λόγω των αντιδράσεων των Ιταλών ψαράδων. Το ιταλικό υπουργείο Υπουργείο Τροφίμων Γεωργίας και Αλιείας υποστηρίζει ότι οι Ιταλοί ψαράδες έχουν για δεκαετίες τώρα, παραδοσιακά δικαιώματα στο Ιόνιο Πέλαγος, που σχετίζονται με το ψάρεμα της κόκκινης γαρίδας!

Η πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών αποτελεί απάντηση στα αποσταθεροποιητικά σχέδια που προωθεί εσχάτως η Τουρκία στην ΝΑ Μεσόγειο, ενώ είναι χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας της ελληνικής πλευράς να διασφαλίσει την ειρήνη και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, στις 7 Ιανουαρίου, θα επιδιώξει να αποσπάσει από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωση στήριξης του East Med.

H επιτάχυνση των διαδικασιών για τον αγωγό, που ενέχει, κατά βάση, πολιτική σημασία παρά ακραιφνώς οικονομική, επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα αναγκαία κοιτάσματα που θα τον έκαναν βιώσιμο, αποφασίστηκε μετά τη σύναψη του MoU Τουρκίας - Λιβύης που κατέστησε αναγκαία την επαναπροσέγγιση με την Ρώμη.

Υπό αυτό το πρίσμα, στις 10 του μήνα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, στην Μαδρίτη, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιουβάλ Στάινιτς, με τους δύο άνδρες να δηλώνουν αμέσως μετά, τη στήριξη των χωρών τους στον αγωγό EastMed.

Ακολούθησε στις 12 Δεκεμβρίου, στο Μιλάνο, η απόφαση της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει να διαχειριστεί τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, Poseidon, που απαρτίζουν η ΔΕΠΑ και η Edison, να εκταμιεύσει 70 εκατ. ευρώ, ώστε να ολοκληρωθούν τα εναπομένοντα στάδια της ανάπτυξης και ωρίμανσης του αγωγού EastMed, κάτι που θα επιτρέψει τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, ύστερα από δύο χρόνια.

Θυμίζουμε πως το έργο, το οποίο εξυπηρετεί τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ασφάλεια εφοδιασμού έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό ταμείο CEF. Ο αγωγός EastMed, για τον οποίο θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 6-7 δισ. ευρώ, σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο, σε ποσότητες που κυμαίνονται από 10 μέχρι 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε μια διαδρομή μήκους 2 χιλιάδων χιλιομέτρων.