«Το όραμα ήταν να δημιουργηθεί μια οικονομική δραστηριότητα στο νομό όχι προσλαμβάνοντας η ΕΣΕΚ κόσμο άλλα παίζοντας τον ρόλο του καταλύτη, να χτίσουμε την εφοδιαστική αλυσίδα της βιομάζας», τόνισε πριν λίγες ημέρες το μέλος του συνεταιρισμού Βασίλης Μπέλλης.

Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στο πλαίσιο και του στόχου για την ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ.

Η ΕΣΕΚ είναι ένας από τους δεκάδες ενεργειακούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε το 2010. Δηλαδή, πριν υπάρξει στη χώρα μας το νομοθετικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες. Τα μέλη της κλήθηκαν να υλοποιήσουν ένα στόχο δύσκολο, την αξιοποίηση της βιομάζας. Ένα δύσκολο εγχείρημα δεδομένου πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε κ. Μπέλλης σε πρόσφατη ημερίδα για τις ενεργειακές κοινότητες που οργάνωσε η ερευνητική ομάδα SmartRUE του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με το Δήμο Ραφήνας στο νομό Καρδίτσας παράγονται 200.000 τόνοι βιομάζας δασικής ή αγροτικής, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 80.000 τόνους πετρελαίου. Με αυτό το δεδομένο έγινε ένα κάλεσμα το καλοκαίρι του 2010 για να δημιουργηθεί ένας αστικός συνεταιρισμός για την αξιοποίηση της βιομάζας. Στον συνεταιρισμό αρχικά εγγράφηκαν 470 άτομα. Μάλιστα επεσήμανε ο ίδιος πως για να εγγραφεί ένα μέλος έπρεπε είτε να είναι κάτοικος Καρδίτσας, είτε να έχει καταγωγή ή να έχει οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή. Τότε, όπως τόνισε ο κ. Μπέλλης ένας συνεταίρος έπρεπε να καταβάλει 1000 ευρώ και 60 ευρώ για το δικαίωμα εγγραφής, ενώ μπορούσε να αγοράσει μέχρι έξι μερίδες.

«Ασχολούμαστε με την ενέργεια και ειδικά με τις ΑΠΕ από το 1993 και αυτό που μας απασχολούσε από τότε ήταν ότι υπάρχουν ΑΠΕ σε κάθε γωνιά του νομού, το θέμα είναι γιατί κάποιες περιοχές τις αξιοποιούν περισσότερο, σε αντίθεση με κάποιες άλλες περιοχές» τόνισε ο κ. Μπελλής. Παράλληλα, εξήγησε πως ενώ ο συνεταιρισμός θα μπορούσε να ακολουθήσει την πεπατημένη και να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά, θέλησε να ασχοληθεί με τη βιομάζα και κυρίως να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα του νομού. «Το όραμα ήταν να δημιουργηθεί μια οικονομική δραστηριότητα στο νομό όχι προσλαμβάνοντας η ΕΣΕΚ κόσμο άλλα παίζοντας τον ρόλο του καταλύτη, να χτίσουμε την εφοδιαστική αλυσίδα της βιομάζας», υπογράμμισε.

- Ο κ. Βασίλης Μπέλλης, μέλος της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρείας Καρδίτσας (ΕΣΕΚ)

 

Πρώτος στόχος της ΕΣΕΚ ήταν να φτιαχτεί μια μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, ωστόσο όταν έγινε η πρώτη προκήρυξη για να καλεστούν εξειδικευμένες εταιρείες διαπιστώθηκε ότι και τεχνολογικά δεν υπήρχε το κατάλληλο επίπεδο για να ευδοκιμήσει το εγχείρημα, αλλά και κινδύνευε το εργοστάσιο να μην έχει  εφοδιαστική αλυσίδα. Οπότε αποφασίστηκε να σπάσει το πρότζεκ στα δύο και να δημιουργηθεί πρώτα η εφοδιαστική αλυσίδα. Πλέον το εργοστάσιο έχει καταφέρει να παράγει ένα εμπορεύσιμο προϊόν, το πέλλετ.

Η βιομάζα αποτελεί πλέον έναν εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ενδεικτικά στην Άνω Αυστρία, το 35% των οικιακών συστημάτων θέρμανσης ήδη λειτουργούν με βιομάζα. Η αντικατάσταση παλαιών εγκαταστάσεων ντίζελ και άλλων ορυκτών καυσίμων από τους σύγχρονους λέβητες βιομάζας έχει επιτύχει μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε 43% σε 10 χρόνια (2005-2015) στον οικιακό τομέα. Να σημειωθεί πως τα συστήματα θέρμανσης πετρελαίου θα απαγορευθούν στην Αυστρία από φέτος.