Η μικρή υδροηλεκτρική αγορά στην Ευρώπη αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα σε σύγκριση με άλλες περιοχές έως το 2025 αναφέρει νέα έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού για τα μικρά υδροηλεκτρικά. Αρκετές χώρες επικεντρώνονται στην πράσινη τεχνολογία για την αποτροπή τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

 

Η ανάπτυξη των μικρών υδροηλεκτρικών έργων συνδέεται με αυτήν εξέλιξη εκτιμούν αναλυτές. Παράλληλα, η αγορά της Ασίας είναι πιθανό να σημειώσει σημαντική αύξηση τα επόμενα χρόνια. Επίσης χώρες όπως η Ινδία, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και η Κίνα είναι πιο εφικτές για μικρά υδροηλεκτρικά έργα λόγω της αυξημένης αγροτικής τους βάσης. Ο αυξανόμενος πληθυσμός στις χώρες αυτές αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν επίσης πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη μικρής υδροηλεκτρικής ενέργειας, πιο επωφελείς για τους ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές. Οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να δημιουργήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης για την αγορά έως το 2026.

Η Μέση Ανατολή και η Αφρική αναμένεται να σημειώσουν ταχεία ανάπτυξη λόγω της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις στην περιοχή αυτή σχεδιάζουν να επενδύσουν στην καθαρότερη μορφή ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών.

Αυτή τη στιγμή η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει παγκοσμίως ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έχουν μέχρι στιγμής τη μερίδα του λέοντος διεθνώς.

Ο επικεφαλής της έρευνας εκτίμησε πως «η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μεγεθύνεται λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο, και αναμένεται να συμπαρασύρει την ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών συστημάτων». «Το χαμηλό επενδυτικό κόστος που συνδέεται με την εγκατάσταση μικρών υδροηλεκτρικών γεννητριών αναμένεται να επιτρέψει την ανάπτυξη της αγοράς. Η μεγάλη διάρκεια ζωής εξασφαλίζει αξιόπιστες επενδύσεις και προσφέρει οικονομικά οφέλη», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας.

Η αυξανόμενη εκβιομηχάνιση και η ζήτηση ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο λειτουργεί ως δυνητικός παράγοντας ανάπτυξης στην αγορά. Οι μικροί υδροηλεκτρικοί πόροι προσφέρουν άφθονη πηγή για άριστη παραγωγή ενέργειας και εξασφαλίζουν αξιόπιστο ενεργειακό εφοδιασμό μακροπρόθεσμα.

Η έκθεση θεωρεί πως αυτοί οι παράγοντες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αγοράς, έως το 2026. Αντίθετα, ορισμένες διαδικασίες έγκρισης ενδέχεται να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη της αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρει πως οι διαδικασίες που σχετίζονται με την αδειοδότηση είναι χρονοβόρες και περίπλοκες σε ορισμένες χώρες, γεγονός που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο.